Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske /RS/ Aleksandar Džombić izjavio je da očekuje da će se danas postići kompromis oko prijedloga ekonomske politike za narednu godinu sa Ekonomsko-socijalnim savjetom i da će on dati podršku ovom dokumentu.„Kako sada stoje stvari, od 126 zahtjeva Privredne komore, za nas je prihvatljivo 102, dok od 24 zahtjeva Saveza sindikata možemo prihvatiti 19. Vlada će to potvrditi na današnjoj sjednici i smatram da ćemo prihvatanjem ovih mjera dobiti neophodan kompromis“, rekao je Džombić Srni.

On je dodao da je postignuta saglasnost sa Boračkom organizacijom RS oko usvajanja izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i Zakona o pravima boraca, kojima bi se borački dodatak izdvojio iz sistema PIO i na taj način rasteretio Fond.

„Mi bismo sa posebnom budžetskom pozicijom koju bi formirali u narednoj godini rješavali ova pitanja, gdje bi tražili ravnopravnost među svim borcima, jer u ovom trenutku borac koji je penzioner dobija određeni dodatak, a nezaposleni borac ne dobija ništa“, istakao je Džombić.

Mandatar je najavio da će se na današnjoj sjednici Vlade povući izmjene i dopune Zakona o PIO i u naredna tri mjeseca rješavati ovo pitanje onako kako je usaglašeno sa BORS-om.

„Što se tiče boračkog dodatka, on se nije našao u prijedlogu budžeta za narednu godinu, ali smo postigli saglasnost da do božićnih praznika nađemo način da se on isplati, ako ne u punom iznosu, onda barem za borce koji su nezaposleni i to ćemo pokušati ostvariti određenim budžetskim realokacijama“, najavio je Džombić.

Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da „treba da vrati mandat zbog katastrofalnog prijedloga ekonomske politike“, Džombić je rekao da je ovo bila najveća rasprava po pitanju ovog dokumenta do sada i da očekuje da nakon današnje sjednice Vlade dođe do usaglašavanja stavova sa Savezom sindikata i Privrednom komorom.