SHARE

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске /РС/ Александар Џомбић изјавио је да очекује да ће се данас постићи компромис око приједлога економске политике за наредну годину са Економско-социјалним савјетом и да ће он дати подршку овом документу.“Како сада стоје ствари, од 126 захтјева Привредне коморе, за нас је прихватљиво 102, док од 24 захтјева Савеза синдиката можемо прихватити 19. Влада ће то потврдити на данашњој сједници и сматрам да ћемо прихватањем ових мјера добити неопходан компромис”, рекао је Џомбић Срни.

Он је додао да је постигнута сагласност са Борачком организацијом РС око усвајања измјена и допуна Закона о пензијско-инвалидском осигурању и Закона о правима бораца, којима би се борачки додатак издвојио из система ПИО и на тај начин растеретио Фонд.

“Ми бисмо са посебном буџетском позицијом коју би формирали у наредној години рјешавали ова питања, гдје би тражили равноправност међу свим борцима, јер у овом тренутку борац који је пензионер добија одређени додатак, а незапослени борац не добија ништа”, истакао је Џомбић.

Мандатар је најавио да ће се на данашњој сједници Владе повући измјене и допуне Закона о ПИО и у наредна три мјесеца рјешавати ово питање онако како је усаглашено са БОРС-ом.

“Што се тиче борачког додатка, он се није нашао у приједлогу буџета за наредну годину, али смо постигли сагласност да до божићних празника нађемо начин да се он исплати, ако не у пуном износу, онда барем за борце који су незапослени и то ћемо покушати остварити одређеним буџетским реалокацијама”, најавио је Џомбић.

Коментаришући изјаву предсједника СДС-а Младена Босића да “треба да врати мандат због катастрофалног приједлога економске политике”, Џомбић је рекао да је ово била највећа расправа по питању овог документа до сада и да очекује да након данашње сједнице Владе дође до усаглашавања ставова са Савезом синдиката и Привредном комором.

SHARE