Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić ocijenio je da lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija pokušava da razvali kompletnu političku scenu u BiH, kao i da sruši platformu o zajedničkom političkom djelovanju koju su potpisale dvije najjače stranke u RS.„Lagumdžija pokušava da izbaci HDZ BiH i HDZ 1990 iz svih kombinacija. Potpuno je jasano da će to sutra pokušati i ovdje“, rekao je Radojičić za današnji „Pres“.

On je pojasnio da će Lagumdžija pokušati da razbije stranke iz RS i da one manje uzme sa sobom, te da je to sljedeći korak koji se očekuje.

Radojičić je naveo da će lider SDP-a, pošto ta stranka ima čvrst dogovor sa PDP-om, pokušati da izvuče SDS i da vlast na nivou BiH prave sa njima, HSP-om, Narodnom strankom Radom za boljitak, te da bi u toj varijanti SDP bio potpuno dominantan.

Govoreći o tome u kojoj su fazi dogovori SNSD-a i SDP-a, on je naglasio da je nakon posljednjeg sastanka koji je održan u Sarajevu došlo do „smetnje u vezama“, zato što je SDP podržao Mladena Ivanića za kandidata za Dom naroda BiH.

„To je konfliktna tačka. Ako razgovarate o zajedničkom djelovanju i formiranju vlasti na nivou BiH, a idete direktno u kost i pravite opozicioni blok u tuđoj kući, jasna je vaša namjera da želite da napravite problem“, naglasio je Radojičić.

On je naveo da je nakon toga došlo do konsultacija o formiranju Vijeća naroda RS na kojem je predstavnik SDP-a došao sa ultimatumom da kandidat te stranke Mirsad Đapo bude predsjedavajući Vijeća.

Ostavi poruku