SHARE

Сњежне падавине и ниске температуре изазвале су прави хаос на путевима и пругама широм Европе, док су на аеродромима данас одложене или отказане стотине летова.На лондонском аеродрому “Хитроу” данас неће бити долазака авиона, док је одобрен само мали број полетања пошто су писте затворене због снијега и поледице. Аеродромске власти су најавиле нормализацију саобраћаја од сутра.

Други лондонски аеродром “Гетвик”, отворен је синоћ пошто је 150 службеника успјело да рашчисти снијег са писта, али због невремена се и даље очекују кашњења и отказивања летова, преноси АП.

На франкфуртском аеродрому, највећем у Европи, отказан је велики број домаћих и међународних летова.

Париз је, такође, под снијегом, па је на међународном аеродрому “Шарл де Гол” јуче по подне било отказано 15 одсто летова. Многи су отказани и на сјеверозападу Француске, а слична ситуација је у Шпанији и Холандији.

Ирска се суочава са најјачим сњежним падавинама у посљедњих неколико деценија, мада аеродроми у Белфасту и Даблину функционишу углавном нормално са рокетким кашњењем летова.

Отказивања и кашњења летова се срећу и на другим великим аеродромима, Амстердаму, Женеви, Минхену, Копенхагену и Будимпешти.

Путеви у Беликој Британији су прекривени снијегом и поледицом, а тамошње власти упозоравају да су услови за вожњу веома ризични. Стотине возача остали су заглављени на путу на сјеверозападу Енглеске, а полиција им је допремала храну и воду.

У Италији, главни аутопут, који је јуче био закрчен стотинама аутомобила, камиона и аутобуса, дјелимично је рашчишћен, али се саобраћај одвија само у једном правцу тако да су колоне возила и даље дугачке више километара.

Њемачка жељезница је упозорила путнике на могућа кашњења.

Сњежне олује и ниске температуре погодиле су и скандинавске земље, посебно Шведску и Данску. Шведска се, према писању медија, суочава са најхладнијом зимом у посљедњих 150 година.

У Копенхагену су отказане десетине летова, а због снежних наноса је у прекиду и железнички саобраћај између Данске и Шведске.

Стручњаци напомињу да је хладно вријеме изазвано негативном фазом Арктичке осцилације, што значи да се хладни арктички ваздух пробија на јужне географске ширине које су иначе много топлије. Метеоролози не очекују побољшање услова у скорије вријеме.

SHARE

Оставите одговор