Snježne padavine i niske temperature izazvale su pravi haos na putevima i prugama širom Evrope, dok su na aerodromima danas odložene ili otkazane stotine letova.Na londonskom aerodromu „Hitrou“ danas neće biti dolazaka aviona, dok je odobren samo mali broj poletanja pošto su piste zatvorene zbog snijega i poledice. Aerodromske vlasti su najavile normalizaciju saobraćaja od sutra.

Drugi londonski aerodrom „Getvik“, otvoren je sinoć pošto je 150 službenika uspjelo da raščisti snijeg sa pista, ali zbog nevremena se i dalje očekuju kašnjenja i otkazivanja letova, prenosi AP.

Na frankfurtskom aerodromu, najvećem u Evropi, otkazan je veliki broj domaćih i međunarodnih letova.

Pariz je, takođe, pod snijegom, pa je na međunarodnom aerodromu „Šarl de Gol“ juče po podne bilo otkazano 15 odsto letova. Mnogi su otkazani i na sjeverozapadu Francuske, a slična situacija je u Španiji i Holandiji.

Irska se suočava sa najjačim snježnim padavinama u posljednjih nekoliko decenija, mada aerodromi u Belfastu i Dablinu funkcionišu uglavnom normalno sa roketkim kašnjenjem letova.

Otkazivanja i kašnjenja letova se sreću i na drugim velikim aerodromima, Amsterdamu, Ženevi, Minhenu, Kopenhagenu i Budimpešti.

Putevi u Belikoj Britaniji su prekriveni snijegom i poledicom, a tamošnje vlasti upozoravaju da su uslovi za vožnju veoma rizični. Stotine vozača ostali su zaglavljeni na putu na sjeverozapadu Engleske, a policija im je dopremala hranu i vodu.

U Italiji, glavni autoput, koji je juče bio zakrčen stotinama automobila, kamiona i autobusa, djelimično je raščišćen, ali se saobraćaj odvija samo u jednom pravcu tako da su kolone vozila i dalje dugačke više kilometara.

Njemačka željeznica je upozorila putnike na moguća kašnjenja.

Snježne oluje i niske temperature pogodile su i skandinavske zemlje, posebno Švedsku i Dansku. Švedska se, prema pisanju medija, suočava sa najhladnijom zimom u posljednjih 150 godina.

U Kopenhagenu su otkazane desetine letova, a zbog snežnih nanosa je u prekidu i železnički saobraćaj između Danske i Švedske.

Stručnjaci napominju da je hladno vrijeme izazvano negativnom fazom Arktičke oscilacije, što znači da se hladni arktički vazduh probija na južne geografske širine koje su inače mnogo toplije. Meteorolozi ne očekuju poboljšanje uslova u skorije vrijeme.

Ostavi poruku