SHARE

Свештеници који су се вратили у Приштину и живе у овом граду данас су, први пут послије 17. марта 2004. године, у обновљеном храму Светог Николе служили свету литургију, пред око 50 вјерника.Свештеник Дарко Маринковић рекао је у бесједи окупљеним вјерницима да се радује њиховом великом броју на данашњој литургији.

“На светој литургији помолили смо се Светом Николају, заштитнику овог града, за све наше сроднике, оне који славе данашњег свеца, заштитника својих домова, наше покојнике и све оне који немају услова да прославе славу”, рекао је Маринковић.

На данашњи дан до прије десет година хиљаде људи из Приштине долазиле су у цркву Светог Николе да прославе славу и прережу славске колаче, а данас их је у Приштини остало око четрдесет.

Своју крсну славу данас је, као домаћин, обиљежио косовски министар у оставци Ненад Рашић, који је за КИМ радио рекао да вјеру треба поштовати, његовати и да се за њу треба изборити.

“Црква је ту да би долазио народ, да бисмо славили своју веру и док год долазимо у овако изолованим местима, значи да постојимо и надам се да ће нас бити све више”, рекао је Рашић.

Домаћин славе у цркви Светог Николе у Приштини сљедеће године биће Дејан Ћосић из Приштине, који тренутно живи у Грачаници.

SHARE

Оставите одговор