Sveštenici koji su se vratili u Prištinu i žive u ovom gradu danas su, prvi put poslije 17. marta 2004. godine, u obnovljenom hramu Svetog Nikole služili svetu liturgiju, pred oko 50 vjernika.Sveštenik Darko Marinković rekao je u besjedi okupljenim vjernicima da se raduje njihovom velikom broju na današnjoj liturgiji.

„Na svetoj liturgiji pomolili smo se Svetom Nikolaju, zaštitniku ovog grada, za sve naše srodnike, one koji slave današnjeg sveca, zaštitnika svojih domova, naše pokojnike i sve one koji nemaju uslova da proslave slavu“, rekao je Marinković.

Na današnji dan do prije deset godina hiljade ljudi iz Prištine dolazile su u crkvu Svetog Nikole da proslave slavu i prerežu slavske kolače, a danas ih je u Prištini ostalo oko četrdeset.

Svoju krsnu slavu danas je, kao domaćin, obilježio kosovski ministar u ostavci Nenad Rašić, koji je za KIM radio rekao da vjeru treba poštovati, njegovati i da se za nju treba izboriti.

„Crkva je tu da bi dolazio narod, da bismo slavili svoju veru i dok god dolazimo u ovako izolovanim mestima, znači da postojimo i nadam se da će nas biti sve više“, rekao je Rašić.

Domaćin slave u crkvi Svetog Nikole u Prištini sljedeće godine biće Dejan Ćosić iz Prištine, koji trenutno živi u Gračanici.

Ostavi poruku