Pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici, u Federaciji BiH (FBiH), ponovo je oskrnavljena, 21. put u ovoj godini.Privremeni paroh gračanički jerej Jovica Lazarević izjavio je Srni da je jutros, kada je krenuo u obilazak crkve, primijetio da je prozor na sjevernoj strani zvonika provaljen, ali da ne može precizirati kada je crkva tačno oskrnavljena.

Jerej Lazarević kaže da su vandali odnijeli pribor za pričešće i novac iz crkvene prodavnice.

„Skrnavljenje gračaničke crkve, koje je započeto u ratu, a nastavljeno u miru, prevršilo je svaku mjeru, jer je ova svetinja često izložena napadima vandala, koji je ruše, razbijaju prozore kamenjem i obijaju ulazna vrata“, rekao je paroh Lazarević.

Crkva je posljednji put oskrnavljena 2. oktobra kada su vandali obili ulazna vrata, uzeli dio novca sa cjelivajuće ikone i ušli u oltar.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije je ove godine u Gračanici razgovarao sa načelnikom opštine Nusretom Helićem i predsjedavajućim Opštinskog vijeća Muharemom Musićem o potrebi rješavanja niza pitanja koja se tiču povratka raseljenih Srba.

Vladika Vasilije je rekao da je preduslov za to potpuna sanacija u ratu devastiranog hrama, vraćanje u posjed nacionalizovane zgrade u kojoj bi bio smješten sveštenik koji bi opsluživao hram Hristovog Vaznesenja u Gračanici, te trajno rješavanje putokaza koji upućuju na manastir svetog Nikole na Ozrenu.

U opštini Gračanica prema podacima Crkve danas živi samo 35, uglavnom srpskih staračkih domaćinstava u samom gradu i naseljima Pribava, Gornja i Donja Lohinja, Stjepan Polje i Lendići.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u ovoj opštini živjelo je 72,04 odsto muslimana, 22,93 odsto ili 13.558 Srba, 0,22 odsto Hrvata, 2,59 odsto Jugoslovena i 2,22 odsto ostalih.

U opštinu Gračanica Srbi se više ne vraćaju.

Ostavi poruku