SHARE

Православна црква Светог Вазнесења Господњег у Грачаници, у Федерацији БиХ (ФБиХ), поново је оскрнављена, 21. пут у овој години.Привремени парох грачанички јереј Јовица Лазаревић изјавио је Срни да је јутрос, када је кренуо у обилазак цркве, примијетио да је прозор на сјеверној страни звоника проваљен, али да не може прецизирати када је црква тачно оскрнављена.

Јереј Лазаревић каже да су вандали однијели прибор за причешће и новац из црквене продавнице.

“Скрнављење грачаничке цркве, које је започето у рату, а настављено у миру, превршило је сваку мјеру, јер је ова светиња често изложена нападима вандала, који је руше, разбијају прозоре камењем и обијају улазна врата”, рекао је парох Лазаревић.

Црква је посљедњи пут оскрнављена 2. октобра када су вандали обили улазна врата, узели дио новца са цјеливајуће иконе и ушли у олтар.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије је ове године у Грачаници разговарао са начелником општине Нусретом Хелићем и предсједавајућим Општинског вијећа Мухаремом Мусићем о потреби рјешавања низа питања која се тичу повратка расељених Срба.

Владика Василије је рекао да је предуслов за то потпуна санација у рату девастираног храма, враћање у посјед национализоване зграде у којој би био смјештен свештеник који би опслуживао храм Христовог Вазнесења у Грачаници, те трајно рјешавање путоказа који упућују на манастир светог Николе на Озрену.

У општини Грачаница према подацима Цркве данас живи само 35, углавном српских старачких домаћинстава у самом граду и насељима Прибава, Горња и Доња Лохиња, Стјепан Поље и Лендићи.

Према попису становништва из 1991. године у овој општини живјело је 72,04 одсто муслимана, 22,93 одсто или 13.558 Срба, 0,22 одсто Хрвата, 2,59 одсто Југословена и 2,22 одсто осталих.

У општину Грачаница Срби се више не враћају.

SHARE

Оставите одговор