SHARE

Влада Републике Српске /РС/ у четвртом Извјештају упућеном Савјету безбједности УН навела је да ће и даље радити на поништавању ефеката економски деструктивних политика Канцеларије високог представника /ОХР/, од којих је неке осудила и Европска комисија.Представљајући своје приоритете, који се, прије свега, односе на подстицање привредног раста, обнову демократске власти у БиХ и кретање БиХ ка европским интеграцијама, Влада РС је у Извјештају навела да децентрализована структура БиХ, успостављена Дејтонским мировним споразумом, погодује привредном расту.

Влада је у том смислу апеловала на међународну заједницу да привредни раст стави у средиште пажње у њеним односима са БиХ, поручивши да ће наставити са тржишним реформама и досљедним фискалним политикама које су РС донијеле највећи привредни раст, најнижу стопу незапослености и најконкурентнију привреду у БиХ, саопштено је из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.

У Извјештају се, такође, констатује да ОХР наставља да користи императивна овлашћења и усваја законе, мијења уставе и кажњава носиоце јавних функција, а све то на основу једнострано издатих одлука које су супротне Дејтонском споразуму, Уставу БиХ, мјеродавним људским правима и другим међународним уговорима.

У Извјештају се додаје да је ОХР блокирао све облике судске ревизије својих поступака и истиче да ће Влада Српске и даље захтијевати затварање ОХР-а у сврху обнове уставне и демократске власти у БиХ, заштите људских права, подстицања привредног раста, враћања независности правосуђа и напредовања ка европским интеграцијама.

Истиче се да ће РС радити и на томе да заустави злоупотребе људских права од ОХР-а и обезбиједи правду за оштећена лица, те додаје да обавезе Владе РС, које проистичу из Устава БиХ и Устава РС, као и домаћег и међународног права, налажу овој институцији да не призна и не изврши незаконите одлуке ОХР-а.

Констатујући да убрзано напредовање БиХ ка чланству у ЕУ представља још један приоритет, у Извјештају се наглашава да ће Влада РС пажљиво водити рачуна о томе да не дође до злоупотребе процеса приступања као изговора за присиљавање на уставне промјене које нису неопходне за приступање, али јесу штетне и по РС и по БиХ.

У Извјештају се додаје да процес приступања треба да буде стандардан, те напомиње да се разговори о неопходним уставним измјенама, али само неопходним, воде много касније од претприступне фазе, у којој се земља тренутно налази.

У извјештају се истиче да преговори о таквим уставним измјенама, осим неопходних у сврху извршавања недавно донесене одлуке Европског суда за људска права, нису могући прије одласка ОХР-а.

Влада РС подсјећа и да је ЕУ неколико пута јасно ставила до знања да ОХР, који представља главну препреку испуњавању критеријума из Копенхагена, мора бити затворен прије него што се захтјев за чланство уоште поднесе, те додаје да ће РС, без обзира на то, и даље настојати да ради на европским интеграцијама БиХ, што обухвата и примјену Прелазног споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ.

У Извјештају се упозорава да свака уставна реформа која би, коначно, била потребна за чланство у ЕУ, мора бити резултат транспарентног и законитог процеса и домаћег консензуса без страног уплитања.

Влада је навела да ће у предстојећим мјесецима и годинама радити на изградњи унутрашњег консензуса у погледу мјера којима ће се остварити помак у управљању БиХ уз очување дејтонског оквира, те изразила увјерење да демократски изабрани лидери у БиХ, уколико им се да довољно простора, могу да изграде овај консензус.

SHARE

Оставите одговор