Srpski pregovarači, ako bude trebalo, sjediće za istim stolom sa Hašimom Tačijem, jer je za zvanični Beograd prihvatljiv svaki legitimno izabrani predstavnik Albanaca.Podršku ovakvom stavu predsjednika Srbije Borisa Tadića juče su dali i u Vladi, ali i većina političkih partija.

Donedavni premijer Kosova i Metohije i jedan od osnivača terorističke OVK, koji se dovodi u vezu s otmicama i zločinima nad Srbima, bio bi sporan samo ukoliko se protiv njega i zvanično podigne optužnica za zlodjela, rečeno je „Večernjim novostima“ u Vladi Srbije.

„Zahtijevamo od međunarodne zajednice da što prije ispita navode iz izvještaja, odnosno da nadležno tužilaštvo reaguje i da se optužbe potvrde ili odbace“, rekao je za „Novosti“ ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Na pitanje da li bi lično sjeo za sto za Tačijem, Bogdanović je odgovorio da je Beograd „spreman da pregovara sa svim legitimnim predstavnicima albanskog naroda sve dok sud ne podigne optužnicu“.

Ni ostale stranke vladajuće koalicije nemaju problem da za stolom bude Tači.

Socijalista Veljko Odalović, koji je „viđen“ kao šef tima za pregovore o nestalima, kaže da bi bilo neodgovorno kada bi se čitav proces dijaloga doveo u pitanje zato što jedan čovjek nije moralno prihvatljiv.

Iako je Priština negirala navode Dika Martija o Tačiju, većina predstavnika Srba sa Kosmeta smatra da je tim izvještajem poljuljan njegov kredibilitet i da će ga diskreditovati u političkom smislu. Neizvjesno je da li će se, pod novim okolnostima, bilo ko od srpskih političkih partija usuditi da formira vlast sa Tačijevom PDK.

„Naravno, druga stvar bi bila kada bi protiv njega postojala i presuda. Do tada, kosovski Albanci treba da odluče koga će postaviti za zvaničnog predstavnika i da li su spremni da nose rizik `Tačijeve hipoteke`“ , rekao je Odalović.

„I G17 plus smatra da se ne može odbiti nikog od pregovarača koje odredi Priština“, rekao je „Novostima“ poslanik ove stranke Željko Ivanji i istakao da bi u suprotnom, Beograd mogao da bude optužen da želi da opstruiše pregovore.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da „sve dok je Tači prihvatljiv sagovornik za Srbe koji žive na Kosovu, ne može biti neprihvatljiv za zvanični Beograd“.

Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka oštro kritikuju vlast što nije od starta odbacila ovakvu mogućnost.

Ostavi poruku