SHARE

Српски преговарачи, ако буде требало, сједиће за истим столом са Хашимом Тачијем, јер је за званични Београд прихватљив сваки легитимно изабрани представник Албанаца.Подршку оваквом ставу предсједника Србије Бориса Тадића јуче су дали и у Влади, али и већина политичких партија.

Донедавни премијер Косова и Метохије и један од оснивача терористичке ОВК, који се доводи у везу с отмицама и злочинима над Србима, био би споран само уколико се против њега и званично подигне оптужница за злодјела, речено је “Вечерњим новостима” у Влади Србије.

“Захтијевамо од међународне заједнице да што прије испита наводе из извјештаја, односно да надлежно тужилаштво реагује и да се оптужбе потврде или одбаце”, рекао је за “Новости” министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

На питање да ли би лично сјео за сто за Тачијем, Богдановић је одговорио да је Београд “спреман да преговара са свим легитимним представницима албанског народа све док суд не подигне оптужницу”.

Ни остале странке владајуће коалиције немају проблем да за столом буде Тачи.

Социјалиста Вељко Одаловић, који је “виђен” као шеф тима за преговоре о несталима, каже да би било неодговорно када би се читав процес дијалога довео у питање зато што један човјек није морално прихватљив.

Иако је Приштина негирала наводе Дика Мартија о Тачију, већина представника Срба са Космета сматра да је тим извјештајем пољуљан његов кредибилитет и да ће га дискредитовати у политичком смислу. Неизвјесно је да ли ће се, под новим околностима, било ко од српских политичких партија усудити да формира власт са Тачијевом ПДК.

“Наравно, друга ствар би била када би против њега постојала и пресуда. До тада, косовски Албанци треба да одлуче кога ће поставити за званичног представника и да ли су спремни да носе ризик `Тачијеве хипотеке`” , рекао је Одаловић.

“И Г17 плус сматра да се не може одбити никог од преговарача које одреди Приштина”, рекао је “Новостима” посланик ове странке Жељко Ивањи и истакао да би у супротном, Београд могао да буде оптужен да жели да опструише преговоре.

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић сматра да “све док је Тачи прихватљив саговорник за Србе који живе на Косову, не може бити неприхватљив за званични Београд”.

Демократска странка Србије и Српска радикална странка оштро критикују власт што није од старта одбацила овакву могућност.

SHARE

Оставите одговор