Prvooptuženom za teroristički napad u Bugojnu Harisu Čauševiću (26) na teret se stavlja i pokušaj da nanese veliku štetu informacionim sistemima institucija BiH, što je okvalifikovano kao krivično djelo terorizma u pokušaju, a koje nema direktne veze sa događajem u Bugojnu.Prilikom provođenja istrage, otkriveno je da se u laptopu koji je koristio osumnjičeni nalaze takozvani penetracioni vektori pomoću kojih se može pristupiti zaštićenim informacionim sistemima Suda BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka /IDDEEA/ i Narodne skupštine Republike Srpske.

Stručnim vještačenjem zaplijenjenog laptopa otkriveni su penetracioni vektori putem kojih je moguće vršiti hakerske upade na zaštićene informacione sisteme, ulaziti u sadržaj i podatake, te mijenjati njihov sadržaj, vršiti brisanje sadržaja djelimično ili u cijelosti, ističu u Tužilaštvu.

U tački 4. optužnice Čaušević se tereti da je posjedovanjem navedene opreme, sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, prisiljavanja vlasti BiH da nešto izvrše ili ne izvrše i ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih i ustavnih struktura BiH, pokušao da nanese veliku štetu informacionim sistemima institucija BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest lica zbog terorističkog napada na Policijsku upravu u Bugojnu u kojem je jedno lice poginulo, više ih je teže ili lakše povrijeđeno, a nanesena je velika materijalna šteta.

Optuženi Haris Čaušević zvani Oks (26) iz Bugojna, Adnan Haračić zvani Maca (23) iz Bugojna i Naser Palislamović (36) iz Ključa sa prebivalištem u Zenici terete se da su počinili krivično djelo terorizma sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, prisiljavanja organa vlasti BiH, te s ciljem ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Optužnica Emina Osmanagića (27) iz Višegrada sa prebivalištem u Sarajevu, Harisa Špaga zvanog „Hara“ (40) iz Mostara sa prebivalištem u Pazariću i Nedžada Keška (37) iz Hadžića tereti da su počinili krivično djelo – pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.

Svih šest optuženih nalaze se u pritvoru.

Ostavi poruku