SHARE

Првооптуженом за терористички напад у Бугојну Харису Чаушевићу (26) на терет се ставља и покушај да нанесе велику штету информационим системима институција БиХ, што је оквалификовано као кривично дјело тероризма у покушају, а које нема директне везе са догађајем у Бугојну.Приликом провођења истраге, откривено је да се у лаптопу који је користио осумњичени налазе такозвани пенетрациони вектори помоћу којих се може приступити заштићеним информационим системима Суда БиХ, Агенције за заштиту личних података /ИДДЕЕА/ и Народне скупштине Републике Српске.

Стручним вјештачењем заплијењеног лаптопа откривени су пенетрациони вектори путем којих је могуће вршити хакерске упаде на заштићене информационе системе, улазити у садржај и податаке, те мијењати њихов садржај, вршити брисање садржаја дјелимично или у цијелости, истичу у Тужилаштву.

У тачки 4. оптужнице Чаушевић се терети да је посједовањем наведене опреме, са циљем озбиљног застрашивања становништва, присиљавања власти БиХ да нешто изврше или не изврше и озбиљне дестабилизације или уништавања основних политичких и уставних структура БиХ, покушао да нанесе велику штету информационим системима институција БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест лица због терористичког напада на Полицијску управу у Бугојну у којем је једно лице погинуло, више их је теже или лакше повријеђено, а нанесена је велика материјална штета.

Оптужени Харис Чаушевић звани Окс (26) из Бугојна, Аднан Харачић звани Маца (23) из Бугојна и Насер Палисламовић (36) из Кључа са пребивалиштем у Зеници терете се да су починили кривично дјело тероризма са циљем озбиљног застрашивања становништва, присиљавања органа власти БиХ, те с циљем озбиљне дестабилизације основних политичких, уставних и друштвених структура БиХ.

Оптужница Емина Османагића (27) из Вишеграда са пребивалиштем у Сарајеву, Хариса Шпага званог “Хара” (40) из Мостара са пребивалиштем у Пазарићу и Неџада Кешка (37) из Хаџића терети да су починили кривично дјело – помоћ учиниоцу након почињеног кривичног дјела.

Свих шест оптужених налазе се у притвору.

SHARE

Оставите одговор