SHARE

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је да је кључ хапшења Ратка Младића у Београду и нагласио да не жели да игра улогу неког ко успорава пут Србије ка ЕУ.Он је рекао да се увијек постављало питање да ли је обавеза Србије да уради све што може или је обавеза – резултат, подсјећајући да је у закључцима Савјета министара ЕУ из октобра истакнуто да би најбољи доказ воље за сарадњом било хапшење хашких бјегунаца.

“Када је ријеч о хапшењу Младића и Хаџића, Хаг од Србије тражи да уради оно што се разумно може очекивати од једне земље. Сматрамо, међутим, да још има недостатака и слабости и да може да се уради више и боље”, рекао је Брамерц за београдске “Вечерње новости”.

Он је навео да, можда, постоје људи који истрагу стално упућују у погрешном правцу и да не треба само провјеравати информације које се добију, већ хашке бјегунце треба активно тражити.

“То не би требало да буде само посао за оперативне службе, већ, ако је ријеч о приоритету земље, мора постојати јединствена стратегија”, нагласио је Брамерц.

Што се тиче покушаја Младићеве породице да Ратка Младића прогласи мртвим, Брамерц је навео да “то нема никакав утицај на рад Трибунала и убјеђење да се Младић налази у Србији и да је, наравно, жив”.

Одговарајући на питање да ли му се, пишући извјештаје, понекад догоди да изађе из правног контекста, нијансирајући ријечи које могу да утичу на напредовање Србије ка ЕУ, Брамерц је рекао да одбија да игра улогу неког ко успорава европски пут Србије.

“Не желим, и одбијам да играм ту улогу. Од тога зависи кредибилитет мог бироа. Има довољно људи који се у Бриселу, Београду и другим пријестоницама баве политиком. Желим да останем у техничком домену, да кажем шта функционише, а шта не, а на политичким властима је да из тога извуку закључке које желе”, истакао је главни тужилац Хашког трибунала.

SHARE

Оставите одговор