SHARE

Висока представница Европске уније за спољну  политику и безбедност Кетрин Ештон оценила је у свом првом извештају шефовима  држава и влада Уније да се Вашингтон све мање ослања на Европу и стратешке партнере тражи другде у свету.“Европа није више главна стратешка преокупација америчке спољне политике. САД све више траже нове партнере за решавање нових и старих проблема”, наводи се у извештају, како су пренели западни медији.

На основу извештаја на пет страна, који је Ештонова данас представила европским лидерима, ЕУ треба да начини нову спољну политику.

Иако су стратешки интереси ЕУ и САД и даље на много начина истоветни, Европа се последњих година осећа одбаченом од Вашингтона, који је пажњу  концентрисао на ратове у Ираку и Авганистану и све снажнију Кину, наводе медији.

У овом документу нема посебних предлога о начину на који би се могао формирати јединственији европски фронт, али се оцењује да неефикасност коју тренутно показује европска дипломатија и подељеност по више питања лоше утичу на могућност Уније да утиче на Вашингтон.

“Када смо ефикасан и поуздан партнер, САД нас узимају за озбиљно. С друге стране, када превише обећавамо и не испуњавамо, када процес стављамо испред суштине или не знамо шта желимо, САД своју пажњу окрећу на другу страну”, наводи се у извештају.

SHARE

Оставите одговор