Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ocijenio je da u dokumentu „Ekonomska politika Republike Srpske za 2011. godinu“ i nema ekonomske politike, jer nema drugih mjera osim povećanja poreza i doprinosa.„Ovo je jedina vlada u regionu koja će se na taj način boriti protiv ekonomske krize, dok u drugim zemljama smanjuju poreze i doprinose. Na taj način uništiće se i ovo malo privrede, opteretiti sektori koji zapošljavaju najviše radnika, kao što su građevinarstvo, tekstilna i kožna industrija“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On smatra da će na taj način doći do porasta sive ekonomije, smanjenja plata zaposlenih u ugroženim sektorima i do povećanja nezaposlenosti.

„Dodatno opterećenje ovih sektora, u kojim rade najsiromašnjije stanovništo, imaće za efekat smanjenje plata ili gašenje proizvodnje“, stav je Ivanića.

Prema njegovim riječima, prevareni su i borci, posebno oni koji su ranije otišli u penziju, jer su imali zagarantovani iznos boračke penzije, a sada im se ta privilegija ukida. Ivanić je podsjetio da je PDP još ranije predlagao da se boračke penzije trebaju finasirati iz budžeta, a ne Fonda PIO.

Na pitanje kada očekuje formiranje vlasti na nivou BiH, Ivanić je ocijenio da to neće biti brzo, da sukob postoji u FBiH, te da sada dolaze efekti Vašingtonskog sporazuma između Bošnjaka i Hrvata.

Ostavi poruku