SHARE

Интеграција западног Балкана у ЕУ био је приоритет Шведске за вријеме њеног предсједавања ЕУ, а шведски шеф дипломатије Карл Билт залагао се за брзо укидање ОХР-а.Шведску стратегију открива депеша која је 28. октобра прошле године послата у Стејт департмент из америчке амбасаде у Стокхолму.

Швеђани су у контакту са тамошњим владама понудили различите врсте “мркви” како би их убиједили да спроведу неопходне реформе, наводи се у дипломатској депеши коју је објавио сајт “Викиликс”, а преноси “Глас Српске”.

Наводи се да су за само неколико мјесеци шведски представници са Билтом на челу постигли приличан успјех у својим настојањима, али је проблем остала БиХ.

Билт је све више разочаран недостатком сарадње и напретка код политичких лидера те земље. Шведски премијер Фредрик Рајнфелт дао је Билту одријешене руке у рјешењу босанског проблема, наведено је у депеши.

Повјерљива дипломатска преписка открива да ЕУ, захваљујући Билтовом инсистирању, ЕУ жели што прије да затвори ОХР.

То су дијелом подржале и САД, али су пред власти БиХ поставиле задатак да испуне пет циљева и два услова прије него што високи представник напусти земљу.

SHARE

Оставите одговор