SHARE

На повратак у долину Неретве чека око 5 000 Срба чије куће нису обновљене и да би њихов проблем био ријешен потребно је да се укључе и ентитети и држава и међународна заједница, закључено је на данашњем састанку о проблемима повратка Срба, који је организовало Српско грађанско вијеће Мостар.На састанку је истакнуто да је повратак Срба на подручје Мостара веома спор и као главни разлози за то наведени су немогућност обнове кућа и немогућност запошљавања.

Предсједник Српског грађанског вијећа Мостар Горан Косанић, који се у град на Неретви вратио прије девет година, каже да је највећи проблем повратника незапосленост, јер се не поштује одлука о конститутивности народа при запошљавању Срба у државним институцијама и предузећима.

“Ја сам се вратио међу првима. Без обзира на образовање, ни ја ни супруга нисмо запослени и живимо од приватног посла”, истиче Косанић.

Он је напоменуо да незавнични подаци говоре да се у Мостар вратило око 4000 Срба, али да он сумња у то.

”У град се вратило јако мало људи, јер немају од чега да живе. Нешто значајнији повратак остварен је у околним насељима. Људи на селу се баве пољопривредом и преживљавају на тај начин”, нагласио је Косанић.

Директор Дирекције за повратак расељених лица и избјеглица Кемал Исаковић рекао је да постоји велик интерес за повратак Срба у Мостар, али да у рјешавање овог проблема треба да се укључе држава и међународна заједница.

”Основни проблем је што је повратак Срба био слаб на почетку, када је Међународна заједница највише улагала, а сада је то све мање”, рекао је Исаковић.

Он је нагласио да проблеми повратника попут пензија, здравственог осигурања, инвалидских накнада нису ријешени на нивоу државе и да се сада то покушава путем Стратегије о одрживом повратку.

Као један од најбитнијих проблема Исаковић је навео незапосленост повратника и чињеницу да се не поштује одлука о конститутивности народа и запошљавању у државне институције и јавна предузећа по попису из 1991. године.

Исаковић је потврдио да у Дирекције за повратак расељених лица и избјеглица ХНК-а ‘нема ниједног запосленог Србина.

SHARE

Оставите одговор