Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je istraga srpskih vlasti o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije odmakla mnogo više od istrage specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.On nije želeo da govori o imenima osumnjičenih ističući da će rezultati istrage biti objavljeni po njenom okončanju.

„Ne želim da licitiram koliko ima lekara i ljudi koji su činili krivicna dela pod istragom. Izbeći ću da imenujem bilo koga, jer već ima puno špekulacija o tome u medijima“, rekao je Vukčević na konferenciji za novinare povodom Martijevog izveštaja u kojem je pored ostalih, kao odgovoran za trgovinu ljudskim organima označen kosovski premijer Hašim Tači.

Vukčević je poručio da bez saradnje sa Euleksom i Savetom Evrope neće biti napretka u toj istrazi, ističući da nije bitno ko će procesuirati i podići optužnicu protiv odgovornih.

„Ko će procesuirati – mi i li Euleks ili Albanci, nije važno, naše je da dokažemo da su izvršena nedela, važno je samo da odgovaraju.   Ja sam tužilac i moj posao je nalaženje dokaza, da ih ponudim sudu i da dokažem da je neko izvršio krivicno delo“, rekao je Vukčević odgovarajući na pitanja novinara u Specijalnom sudu.

Ostavi poruku