SHARE

Комитет за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савјета Европе усвојио је данас извјештај и нацрт резолуције специјалног известиоца Дика Мартија о илегалној трговини људским органима на Косову и у Албанији.Комитет је двотрећинском већином усвојио извјештај и резолуцију.

Чланица делегације Србије при Парламентарној скупштини Савјета Европе Наташа Вучковић рекла је да је на састанку, који је вођен иза затворених врата, било покушаја да се разматрање извјештаја одгоди за јануар, али је озбиљност теме и неопходност да се подстакне што прије покретање истрага о питањима о којима говори Марти ипак допринијело да Комитет подржи извјештај и резолуцију.

Она је истакла да ће резолуција бити тачка дневног реда јануарског засједања Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Марти, који је већ деценијама посвећен борби против организованог криминала и заштити људских права, у извјештају о илегалној трговини људским органима означио је актуелног косовског премијера Хашима Тачија као вођу групе која се тиме бавила.

У Савјету Европе Мартију је повјерена деликатна истрага злочина на Косову и Метохији и у Албанији крајем прошле деценије.

Ово питање постало је актуелно послије објављивања књиге бивше тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте “Лов – ја и ратни злочини” у којој је она 2008. године написала да је била спријечена да истражује злочине данас високопозиционираних бивших чланова ОВК, укључујући и Тачија.

SHARE

Оставите одговор