Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojio je danas izvještaj i nacrt rezolucije specijalnog izvestioca Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.Komitet je dvotrećinskom većinom usvojio izvještaj i rezoluciju.

Članica delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Nataša Vučković rekla je da je na sastanku, koji je vođen iza zatvorenih vrata, bilo pokušaja da se razmatranje izvještaja odgodi za januar, ali je ozbiljnost teme i neophodnost da se podstakne što prije pokretanje istraga o pitanjima o kojima govori Marti ipak doprinijelo da Komitet podrži izvještaj i rezoluciju.

Ona je istakla da će rezolucija biti tačka dnevnog reda januarskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Marti, koji je već decenijama posvećen borbi protiv organizovanog kriminala i zaštiti ljudskih prava, u izvještaju o ilegalnoj trgovini ljudskim organima označio je aktuelnog kosovskog premijera Hašima Tačija kao vođu grupe koja se time bavila.

U Savjetu Evrope Martiju je povjerena delikatna istraga zločina na Kosovu i Metohiji i u Albaniji krajem prošle decenije.

Ovo pitanje postalo je aktuelno poslije objavljivanja knjige bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte „Lov – ja i ratni zločini“ u kojoj je ona 2008. godine napisala da je bila spriječena da istražuje zločine danas visokopozicioniranih bivših članova OVK, uključujući i Tačija.

Ostavi poruku