Imenovanje iskusnog slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka, bivšeg visokog predstavnika u BiH, na mjesto direktora regionalnih odjeljenja u evropskoj diplomatskoj službi za područje zapadnog Balkana, istočno susjedstvo i Rusiju, potvrda je navoda objavljenih na „Vikiliksu“ da Brisel priželjkuje što skoriju transformaciju OHR u BiH.Dževad Galijašević, predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH, smatra da je imenovanje Lajčaka direktna potvrda želje EU da preuzme primat u BiH i regionu – piše „Fokus“.

„Lajčak je iskusan diplomata, naročito je njegovo iskustvo bogato u jugoistočnoj Evropi. Odlično razumije političke sisteme i društvena uređenja na Balkanu. Dejtonsko uređenje nije generator krize, nego su to sukobljeni interesi raznih ekonomskih, ponekad i paralelnih centara, i pokušaji Sarajeva da kolonizuje ostali dio BiH“, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, pozadina svega je svakako potreba Njemačke da svoje zaleđe, strateško i teritorijalno, kojem se na kraju krajeva otvorila granica EU, bude mirno i bezbjedno.

Politički analitičar Tanja Topić izjavila je da Evropa traži strategiju i ljude za koje misle da mogu dati doprinos za ovaj region, a da Lajčak uprkos tome može dati rezultat samo onoliko koliko postoji spremnost unutar EU za jedinstveno djelovanje.

Analitičar Gostimir Popović smatra da se od Lajčaka ništa dobro ne može očekivati, jer je njegovo imenovanje jednostavno englesko-američka ujdurma kojom se želi oslabiti pozicija Evrope na jugoistoku, da bi se održalo nestabilno područje.

U SNSD-u smatraju da bi informacija da EU želi pojačano prisustvo u BiH mogla obeshrabriti političare u Sarajevu da traže rješenje i podgrijati im nadu da će neko iz međunarodne zajednice ponovo nametati odluke.

Povodom informacije da EU razmatra mogućnost da njen novi predstavnik u BiH ima vrlo jaka ovlaštenja, kojim bi mogao da sankcioniše neposlušne političare, u SNSD kažu da je indikativno da se takva informacija pojavljuje u trenutku kada su domaći političari iskazali spremnost da razgovaraju i postižu dogovor.

Ostavi poruku