SHARE

Именовање искусног словачког дипломате Мирослава Лајчака, бившег високог представника у БиХ, на мјесто директора регионалних одјељења у европској дипломатској служби за подручје западног Балкана, источно сусједство и Русију, потврда је навода објављених на “Викиликсу” да Брисел прижељкује што скорију трансформацију ОХР у БиХ.Џевад Галијашевић, предсједник Фонда за хуманитарно право БиХ, сматра да је именовање Лајчака директна потврда жеље ЕУ да преузме примат у БиХ и региону – пише “Фокус”.

“Лајчак је искусан дипломата, нарочито је његово искуство богато у југоисточној Европи. Одлично разумије политичке системе и друштвена уређења на Балкану. Дејтонско уређење није генератор кризе, него су то сукобљени интереси разних економских, понекад и паралелних центара, и покушаји Сарајева да колонизује остали дио БиХ”, рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, позадина свега је свакако потреба Њемачке да своје залеђе, стратешко и територијално, којем се на крају крајева отворила граница ЕУ, буде мирно и безбједно.

Политички аналитичар Тања Топић изјавила је да Европа тражи стратегију и људе за које мисле да могу дати допринос за овај регион, а да Лајчак упркос томе може дати резултат само онолико колико постоји спремност унутар ЕУ за јединствено дјеловање.

Аналитичар Гостимир Поповић сматра да се од Лајчака ништа добро не може очекивати, јер је његово именовање једноставно енглеско-америчка ујдурма којом се жели ослабити позиција Европе на југоистоку, да би се одржало нестабилно подручје.

У СНСД-у сматрају да би информација да ЕУ жели појачано присуство у БиХ могла обесхрабрити политичаре у Сарајеву да траже рјешење и подгријати им наду да ће неко из међународне заједнице поново наметати одлуке.

Поводом информације да ЕУ разматра могућност да њен нови представник у БиХ има врло јака овлаштења, којим би могао да санкционише непослушне политичаре, у СНСД кажу да је индикативно да се таква информација појављује у тренутку када су домаћи политичари исказали спремност да разговарају и постижу договор.

SHARE

Оставите одговор