Predstavnici Kancelarije za zarobljena i nestala lica Vlade Hrvatske ekshumirali su danas na mjesnom groblju u Okučanima posmrtne ostatke 12 Srba stradalih u operaciji „Bljesak“ 1995. godine – potvrdio je Srni šef ove kancelarije Ivan Grujić.„Prema podacima kojima raspolaže naša Kancelarija riječ je o pripadnicima srpskih oružanih snaga, odnosno Teritorijalne odbrane, paravojnih snaga, vojnih snaga iz RS, ali je moguće da ima i određen broj srpskih civila“, naveo je Grujić.

Prema njegovim riječima, pretpostavlja se da se na ovoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci ukupno 28 osoba. Grujić je podsjetio da su od ovog broja, tri skeleta ekshumirana 2007. godine u postupku ciljane ekshumacije.

On je rekao da se na evidenciji Hrvatske nalazi oko 1 000 srpskih žrtva u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ 1995.godine, od kojih je do sada ekshumirano 700.

„Ostalo je još 300 srpskih žrtava za ekshumaciju, kako bi okončali čitav taj proces“, naveo je Grujić.

Komentarišući tvrdnje Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ da je još nepoznata sudbina posmrtnih ostataka oko 80 Srba ubijenih u operaciji „Bljesak“, za koje se sumnja da su uništeni s ciljem prikrivanja zločina, Grujić je rekao da su posmrtni ostaci nakon ovih vojnih operacija pronađeni i pokopani, te da je bilo slučajeva da su neki pronađeni i nakon toga, prilikom asanacije terena.

„To je pogrešna metodologija koja stvara zbrku i praktično ide ka tezi velikih brojeva“, smatra Grujić, ističući da je Hrvatska nakon operacija „Bljesak“ predala 160 protokola ubijenih Srba na uvid Komisiji za nestala lica Srbije i BiH i međunarodnoj zajednici.

Grujić je rekao da će u zavisnosti od brzine identifikacija i oslobađanja kapaciteta u Zagrebu biti započete nove ekshumacije stradalih Srba u zapadnoj Slavoniji.

On je rekao da će ekshumacija u Okučanima sutra biti prekinuta, navodeći da očekuje da će u januaru u Zagrebu biti izvršena identifikacija lica koji su pronađeni u Medarima i ostalim područjima.

Grujić je rekao da se u nekim slučajevima porodice nestalih nisu odazvali da daju krv za DNK analizu, te da Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu u takvim slučajevima ne može potvrditi identitet.

„Od 700 ekshumiranih Srba iz operacija `Bljesak` i `Oluja` mi smo identifikovakli oko 400 lica, dok 350 nije identifikovano i mi imamo gotove DNK nalaze, ali nedostaje da porodice daju krv kako bi njihov slučaj bio riješen“, istakao je Grujić.

Grujić je izrazio uvjerenje da će u prvom tromjesečju 2011. godine biti nastavljena ekshumacija na prostoru zapadne Slavonije, ne želeći da precizira konkretno lokaciju na kojoj će ona biti izvršena.

Šef Kancelarije za zarobljena i nestala lica Vlade Hrvatske je dodao da je ekshumacija u Okučanima, koja je bila najavljena za septembar, kasnila zbog tehničkih uslova, odnosno zbog potrebe da se oslobode kapaciteti za identifikaciju u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu.

Ekshumacija se provodi po naredbi Tužilaštva Slavonsko-moslavačke županije, a ekshumaciji u skladu sa sporazumom o međudržavnoj saradnji i dosadašnjoj pozitivnom praksom prisustvovovali su član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milan Bogdanić, predstavnici Komisije za nestala lica Srbije, „Veritasa“ i članovi porodica ubijenih Srba.

Ostavi poruku