SHARE

Представници Канцеларије за заробљена и нестала лица Владе Хрватске ексхумирали су данас на мјесном гробљу у Окучанима посмртне остатке 12 Срба страдалих у операцији “Бљесак” 1995. године – потврдио је Срни шеф ове канцеларије Иван Грујић.“Према подацима којима располаже наша Канцеларија ријеч је о припадницима српских оружаних снага, односно Територијалне одбране, паравојних снага, војних снага из РС, али је могуће да има и одређен број српских цивила”, навео је Грујић.

Према његовим ријечима, претпоставља се да се на овој локацији налазе посмртни остаци укупно 28 особа. Грујић је подсјетио да су од овог броја, три скелета ексхумирана 2007. године у поступку циљане ексхумације.

Он је рекао да се на евиденцији Хрватске налази око 1 000 српских жртва у операцијама “Бљесак” и “Олуја” 1995.године, од којих је до сада ексхумирано 700.

“Остало је још 300 српских жртава за ексхумацију, како би окончали читав тај процес”, навео је Грујић.

Коментаришући тврдње Документационо-информационог центра “Веритас” да је још непозната судбина посмртних остатака око 80 Срба убијених у операцији “Бљесак”, за које се сумња да су уништени с циљем прикривања злочина, Грујић је рекао да су посмртни остаци након ових војних операција пронађени и покопани, те да је било случајева да су неки пронађени и након тога, приликом асанације терена.

“То је погрешна методологија која ствара збрку и практично иде ка тези великих бројева”, сматра Грујић, истичући да је Хрватска након операција “Бљесак” предала 160 протокола убијених Срба на увид Комисији за нестала лица Србије и БиХ и међународној заједници.

Грујић је рекао да ће у зависности од брзине идентификација и ослобађања капацитета у Загребу бити започете нове ексхумације страдалих Срба у западној Славонији.

Он је рекао да ће ексхумација у Окучанима сутра бити прекинута, наводећи да очекује да ће у јануару у Загребу бити извршена идентификација лица који су пронађени у Медарима и осталим подручјима.

Грујић је рекао да се у неким случајевима породице несталих нису одазвали да дају крв за ДНК анализу, те да Завод за судску медицину у Загребу у таквим случајевима не може потврдити идентитет.

“Од 700 ексхумираних Срба из операција `Бљесак` и `Олуја` ми смо идентификовакли око 400 лица, док 350 није идентификовано и ми имамо готове ДНК налазе, али недостаје да породице дају крв како би њихов случај био ријешен”, истакао је Грујић.

Грујић је изразио увјерење да ће у првом тромјесечју 2011. године бити настављена ексхумација на простору западне Славоније, не желећи да прецизира конкретно локацију на којој ће она бити извршена.

Шеф Канцеларије за заробљена и нестала лица Владе Хрватске је додао да је ексхумација у Окучанима, која је била најављена за септембар, каснила због техничких услова, односно због потребе да се ослободе капацитети за идентификацију у Заводу за судску медицину у Загребу.

Ексхумација се проводи по наредби Тужилаштва Славонско-мославачке жупаније, а ексхумацији у складу са споразумом о међудржавној сарадњи и досадашњој позитивном праксом присуствововали су члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милан Богданић, представници Комисије за нестала лица Србије, “Веритаса” и чланови породица убијених Срба.

SHARE

Оставите одговор