SHARE

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић рекао је да партнерство четири странке на челу са СДП-ом сматра само покушајем формирања власти који се неће остварити, јер може произвести негативне посљедице.“Ови су избори показали да власт може бити формирана без свакога, па и без побједника. Једино није могуће формирати власт без легитимног изборног резултата сваког конститутивног народа. То није добро за БиХ”, изјавио је Љубић за “Независне новине”.

Он је поручио лидеру ХСП-а Звонку Јуришићу да су му врата “хрватског блока” отворена, а ако пристане на понуђени аранжман СДП-а да немају о чему разговарати.

Љубић, чија је странка на изборима била у коалицији са ХСП-ом, рекао је да нико нема право да негира вољу хрватског народа.

“ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 представљају 90 одсто бирачког тијела Хрвата и они који желе да их искључе из власти мораће сносити одговорност за то. Волио бих да посљедица не буде, али уколико их буде одговорност ће сносити они који су до овога довели. Не бих им препоручио да тестирају хрватску одлучност у обрани политичког субјективитета и националног достојанства”, рекао је Љубић.

Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, изјавио је да ће блокирати рад институција уколико буде остварен план СДП-а.

Борјана Кришто, потпредсједница ХДЗ-а БиХ, навела је да није упозната са документом који је СДП упутио неким странкама, али је поновила да није добро формирати власт игноришући изборну вољу бирача.

“ХДЗ је освојио 62 одсто гласова хрватског бирачког тијела и формирати власт без ове странке није у духу БиХ нити је то добро за будућност и просперитет ове државе”, рекла је Борјана Кришто.

Фахрудин Радончић, предсједник СББ-а, рекао је да “хрватски фактор у БиХ” има подршку СББ да убудуће не долази до мајоризације.

“Хрвати треба да сами бирају свога члана Предсједништва, да се не могу избацити из ротације када дође на ред да премијер буде из њихових редова, те да легитимна хрватска воља не може бити избачена из власти. СББ једино није адреса за разговор о трећем ентитету”, рекао је Радончић.

Нико од страначких представника није могао прецизирати како би се партнерство СДП-а са три странке из ФБиХ могло одразити на наставак конститутивне сједнице Представничког дома парламента БиХ, заказане за 22. децембар.

“Ту учествују и странке из РС и не знам какав ће њихов став бити о овоме, јер нисам имао контаката са њима, него су они контактирали са ХДЗ БиХ, који има заједнички споразум са ХДЗ 1990”, рекао је Звонко Јуришић, који је и посланик у Представничком дому гдје је мандат освојио унутар коалиције ХСП – ХДЗ 1990.

Предсједништво СДП БиХ је програмску платформу за формирање власти званично понудило СДА, Народној странци Радом за бољитак и ХСП БиХ.

У саопштењу СДП БиХ наводи се да је ова странка спремна за формирање нових проевропских влада на свим нивоима, с намјером да се значајно убрза пут у ЕУ и НАТО.

SHARE

Оставите одговор