SHARE

Конститутивна сједница Вијећа народа Републике Српске (РС) у новом сазиву биће одржана у четвртак, 23. децембра, договорено је данас на консултативном састанку представника политичких партија које имају делегате у новом сазиву Вијећа.Прије конститутивне сједнице треба формирати клубове конститутивних народа и из реда осталих. Учесници састанка сагласили су се, водећи рачуна о Уставу, да предсједавајућег Вијећа предложи бошњачки народ, што значи да ће остала два конститутивна народа и из реда осталих предложити потпредсједавајуће Вијећа – рекао је предсједавајући Вијећа Џевад Османчевић.

На састанку није разговарано о персоналним питањима, јер то треба да предлажу клубови у Вијећу, рекао је Османчевић новинарима.

Потпредсједик СНСД-а Игор Радојичић изјавио је да је СДП БиХ већ на консултативној сједници запријетио блокадом Вијећа народа “на невиђено”, јер покушава уцијенити да кандидат те странке буде предсједавајући Вијећа.

Према његовим ријечима, СДП БиХ данас је покушао са директним предлагањем свог кандидата Мирсада Ђапе за предсједавајућег Вијећа и тражио да се о томе сагласе сви остали, али готово сви присутни на састанку нису прихватили ”уцјењивачки приступ”, тако да је СДП остао усамљен.

Он је оцијенио пријетња блокадом Вијећа народа представља јасну намјеру СДП-а, партије из Сарајева са три делегата, да блокира цијели систем у Српској.

“СНСД се данас није изјашњавао ни о каквим именима, нисмо имали ниједан приједлог, ни за предсједавајућег нити за потпредсједавајуће Вијећа народа, јер чекамо да се Вијеће најприје конституише”, истакао је Радојичић.

Потпредсједник СДП-а БиХ Слободан Поповић рекао је да ова странка неће одустати од тога да њихов кандидат Мирсад Ђапо буде предсједавајући Вијећа народа, јер нема разлога за одустајањем од тог приједлога.

“Постоје уставне обавезе кад је у питању предсједавајући Вијећа народа, а раније смо постигли сагласност са СДА о расподјели позиција између ове двије странке, што значи да ће, након што се конституише Клуб Бошњака, тај клуб предложити Ђапу и то ће ићи у даљу процедуру избора”, истакао је Поповић.

Рамиз Салкић из СДА потврдио је да је логично да мјесто предсједавајућег Вијећа народа припадне Бошњацима, а Клуб ће одлучити ко ће то бити.

“До заказане конститутивне сједнице Вијећа народа биће све познато. Састав клубова у Вијећу народа омогућава да се без било које политичке партије може појединачно изабрати било ко кад је у питању и предсједавајући и потпредсједавајући. Ко ће бити кандидат СДА-СДП, то ћемо видјети”, рекао је Салкић.

Он је истакао да, према ранијем договору СДС-а и СДП-а, СДП треба предложити кандидата за предсједаваућег Вијећа народа, додајући да још написмено није видио ко је СДП-ов кандидат за ту позицију.

SHARE

Оставите одговор