SHARE

Извјештај специјалног извјестиоца савјета Европе Дика Мартија о трговини органима заробљених Срба и осталих неалбанаца са Косова и Метохије данас би требало да буде усвојен на састанку Комитета за правна питања и људска права Парламентарне Скупштине СЕ у Паризу.Извјештај ће бити објављен ако га, како се очекује, усвоји Комитет, а Парламентарна скупштина би о њему требало да расправља у Стразбуру 25. јануара.

Уколико Парламентарна скупштина усвоји извјештај, европска администрација за Космет требало би да покрене истрагу, као и Албанија ако жели да се приближи ЕУ, наводе “Вечерње новости”.

Марти у извјештају наводи да су отмице и монструозна касапљења Срба, Рома и нелојалних Албанаца како би њихови органи били продати на црном тржишту били су познати међународној заједници још на крају НАТО бомбардовања.

Специјални извјестилац СЕ за питања трговине људским органима на Косову и Метохији и на сјеверу Албаније напомиње да међународне власти задужене за овај дио Европе, међутим, нису сматрале да је потребно да отворе детаљну истрагу.

“Докази које смо открили су најважнији, јер се разликују од уобичајене слике ОВК као гериле која се борила да одбрани права свог народа на Косову”, наводи Марти.

Европа је знала, преко извјештаја својих обавјештајних служби, да на почетку и на крају сваког криминала стоји садашњи премијер Косова Хашим Тачи са надимком Змија. Још 1999. године обавјештајци НАТО и још најмање четири земље именовале су Тачија за “најопаснијег шефа мафије ОВК”. То је, међутим, остало само мртво слово на папиру.

Марти каже да се Тачи уздигао међу суграђанима и саборцима тако што је обезбиједио политичку и дипломатску подршку Америке и осталих сила Запада.

“Према детаљним извјештајима обавјештајних служби које смо подробно испитали, Тачијева `Дреничка група` је изградила импресивну базу за организовани криминал и на Космету и у Албанији”, закључује специјални извјестилац Савјета Европе на основу мноштва извјештаја и свједока.

Марти наводи да је Тачи имао подршку и саучесништво, не само албанских функционера, укључујући социјалистичку владу која је у то вријеме била на власти, већ и албанске тајне службе и албанску мафију.

Докази које је прикупио Марти са својим сарадницима несумњиво доказују да су злочини чињени у, како каже, “ад хок” логорима.

“Идентификовали смо најмање седам логора у Албанији – Цахан, Кукеш, Бицај, Бурел, Рипе, Дуреш и можда назначајнији Фуше Крује. Они нису функционисали одвојено, већ су били дио добро организоване, повезане мреже незаконитих активности у којим су команданти ОВК држали контролу. Евидентно је да је сваки од њих имао своју намјену, и то у зависности од састава затвореника, циља због кога су доведени и судбине која их је чекала на крају боравка”, наводи се у извјештају.

“Новости” наводе да се један од логора за који је Марти прикупио доста доказа налазио у напуштеној фабрици у Кукешу. Двојица непосредних очевидаца открила су му како су затвореници, чим би били доведени, бацани у привремене ћелије, остављани у нестерилним условима без хране и воде, док су их повремено посјећивали војници ОВК како би их испитивали и тукли.

Злостављања која су претрпјели затвореници документовали су до танчина грађани Косова и Метохије и припадници међународног особља из Канцеларије специјалног тужиоца на Косову.

Марти открива да је више од 10 Албанаца који су дали изјаве 2009. и 2010. године описало су како су били затворени на неодређено вријеме, брутално тучени палицама и другим предметима.

Неколико свједока је изјавило да су крици агоније људи који су држани у ћелијама одзвањали ходницима.

SHARE

Оставите одговор