Izvještaj specijalnog izvjestioca savjeta Evrope Dika Martija o trgovini organima zarobljenih Srba i ostalih nealbanaca sa Kosova i Metohije danas bi trebalo da bude usvojen na sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne Skupštine SE u Parizu.Izvještaj će biti objavljen ako ga, kako se očekuje, usvoji Komitet, a Parlamentarna skupština bi o njemu trebalo da raspravlja u Strazburu 25. januara.

Ukoliko Parlamentarna skupština usvoji izvještaj, evropska administracija za Kosmet trebalo bi da pokrene istragu, kao i Albanija ako želi da se približi EU, navode „Večernje novosti“.

Marti u izvještaju navodi da su otmice i monstruozna kasapljenja Srba, Roma i nelojalnih Albanaca kako bi njihovi organi bili prodati na crnom tržištu bili su poznati međunarodnoj zajednici još na kraju NATO bombardovanja.

Specijalni izvjestilac SE za pitanja trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na sjeveru Albanije napominje da međunarodne vlasti zadužene za ovaj dio Evrope, međutim, nisu smatrale da je potrebno da otvore detaljnu istragu.

„Dokazi koje smo otkrili su najvažniji, jer se razlikuju od uobičajene slike OVK kao gerile koja se borila da odbrani prava svog naroda na Kosovu“, navodi Marti.

Evropa je znala, preko izvještaja svojih obavještajnih službi, da na početku i na kraju svakog kriminala stoji sadašnji premijer Kosova Hašim Tači sa nadimkom Zmija. Još 1999. godine obavještajci NATO i još najmanje četiri zemlje imenovale su Tačija za „najopasnijeg šefa mafije OVK“. To je, međutim, ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Marti kaže da se Tači uzdigao među sugrađanima i saborcima tako što je obezbijedio političku i diplomatsku podršku Amerike i ostalih sila Zapada.

„Prema detaljnim izvještajima obavještajnih službi koje smo podrobno ispitali, Tačijeva `Drenička grupa` je izgradila impresivnu bazu za organizovani kriminal i na Kosmetu i u Albaniji“, zaključuje specijalni izvjestilac Savjeta Evrope na osnovu mnoštva izvještaja i svjedoka.

Marti navodi da je Tači imao podršku i saučesništvo, ne samo albanskih funkcionera, uključujući socijalističku vladu koja je u to vrijeme bila na vlasti, već i albanske tajne službe i albansku mafiju.

Dokazi koje je prikupio Marti sa svojim saradnicima nesumnjivo dokazuju da su zločini činjeni u, kako kaže, „ad hok“ logorima.

„Identifikovali smo najmanje sedam logora u Albaniji – Cahan, Kukeš, Bicaj, Burel, Ripe, Dureš i možda naznačajniji Fuše Kruje. Oni nisu funkcionisali odvojeno, već su bili dio dobro organizovane, povezane mreže nezakonitih aktivnosti u kojim su komandanti OVK držali kontrolu. Evidentno je da je svaki od njih imao svoju namjenu, i to u zavisnosti od sastava zatvorenika, cilja zbog koga su dovedeni i sudbine koja ih je čekala na kraju boravka“, navodi se u izvještaju.

„Novosti“ navode da se jedan od logora za koji je Marti prikupio dosta dokaza nalazio u napuštenoj fabrici u Kukešu. Dvojica neposrednih očevidaca otkrila su mu kako su zatvorenici, čim bi bili dovedeni, bacani u privremene ćelije, ostavljani u nesterilnim uslovima bez hrane i vode, dok su ih povremeno posjećivali vojnici OVK kako bi ih ispitivali i tukli.

Zlostavljanja koja su pretrpjeli zatvorenici dokumentovali su do tančina građani Kosova i Metohije i pripadnici međunarodnog osoblja iz Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu.

Marti otkriva da je više od 10 Albanaca koji su dali izjave 2009. i 2010. godine opisalo su kako su bili zatvoreni na neodređeno vrijeme, brutalno tučeni palicama i drugim predmetima.

Nekoliko svjedoka je izjavilo da su krici agonije ljudi koji su držani u ćelijama odzvanjali hodnicima.

Ostavi poruku