SHARE

Буџетом Републике Српске /РС/ за наредну годину планирано је да се државним службеницима смањи плата за 15 одсто, високопозиционираним државним службеницима за 10 одсто, док просвјетним радницима и радницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ РС плата неће бити смањена – рекао је данас министар финансија РС Александар Џомбић.Он је рекао да ће се на посебној сједници Народне скупштине РС расправљати о буџету РС за сљедећу годину, те да ће посланици расправљати о буџету који ће се пред њима наћи у форми приједлога.

Џомбић, који је мандатар за састав нове Владе РС, додао је да је Буџет РС за наредну годину у оквиру од 1,6 милијарди КМ, као и ове године, те да је са расходовне стране веома рестриктиван и да су у том погледу извршене максималне могуће уштеде.

Он је додао да се тамо гдје су смањивани грантови водило рачуна да се не наруше концепти у грантовима, као и да су смањени материјални трошкови.

“Што се тиче грантова, смањили смо пољопривреду на 60 милиона КМ, али смо задржали укупан износ за производњу, а рурални развој финансираћемо из кредитне линије коју ћемо добити од Европске инвестиционе банке у износу од 50 милиона евра за иригациони систем, и дијелом из развојног програма, као и уз учешће јединица локалне управе, тако да ће тај дио за рурални развој бити и већи него што је био у току ове године. Нисмо смањивали никако дио који је намијењен за производњу”, истакао је Џомбић.

Према његовим ријечима, сугерисано је да се подстакне извоз са 15 милиона КМ, а Влада је у варијанти која је отишла према Народној скупштини РС тај износ повећала на 20 милона КМ.

Он је истакао да се у Приједлогу буџета за 2011. годину није нашао дио који се односи на подршку текстилној и кожарској индустрији која је била 50 КМ по запосленом раднику јер су та средства преусмјерена у извоз.

“Спремни смо да кроз политику доприноса и пореза направимо системско рјешење, нешто као што је радила Федерација БиХ, али још боље”, додао је Џомбић

Он је рекао да Приједлог буџета иде у Народну скупштину РС по хитном поступку како би се могао усвојити, јер нема времена да се он пред народним посланицима нађе у редовној процедури.

Џомбић је додао да претпоставља да ће се сједнице Народне скупштине РС одржавати 21., 22. и 23. децембра.

Одговарајући на питање зашто се одржавају јавне расправе ако је Приједлог буџета већ припремљен и иде у Скупштину по хитном поступку, Џомбић је рекао да се јавне расправе одржавају зато што се допуне могу радити до пред сам дан расправе у Скупштини, као и да се, ако се већ наће у скупштинској процедури, на његове измјене може дјеловати амандмански.

SHARE

Оставите одговор