SHARE

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је данас да ће РС маркирати медјуентитетску линију без обзира на то што Канцеларија високог медјународног представника (ОХР)  сматра беспотребним утврдјивање линије разграничења измедју два ентитета у БиХ.Додик је рекао новинарима у Источном Сарајеву да је ОХР са својим ставом о томе показао сву бесмисленост свога постојања.

“Маркирање линије потребно је чисто због прагматичних разлога. Она је утврдјена и није спорна, али треба је пренети на терен, јер следи попис. Има проблема око земљишних књига, књижења имовине…”, рекао је Додик.

Он истиче да анекс два Дејтонског споразума није реализован зато што Бошњаци нису хтели да се активно ангажују у последњих 10 година у заједничкој комисији за маркирање те линије.

Додик каже, како преносе локални медији, да ће РС учинити све да обезбеди адекватну заштиту својих интереса.

“Хтели смо да маркирањем те линије покажемо сву небригу медјународног фактора у БиХ, пре свега медјународног представника и ОХР-а, не само последњег, него годинама уназад, када се тицало било којег важног пројекта који је важан и за реализацију Дејтонског споразума али и Републику Српску”, рекао је Додик.

Коментаришући закон о државној имовини, који је РС донела, Додик је рекао да нико из ОХР-а и Савета за спроводјење мира није рекао да је тај закон неуставан и антидејтонски.

Додик иситче да су представници РС у праву када су донели тај закон, што је потврдио недавно и Уставни суд РС.

“Сада врше притиске (медјународни фактори) да се закон не потпише и не објави. Чекам да добијем закон из суда и потписаћу га истог тренутка. Закон није ни морао бити донесен, али јесте јер су хтели да направе проблем, пре свега РС”, рекао је Додик.

SHARE

Оставите одговор