Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da će RS markirati medjuentitetsku liniju bez obzira na to što Kancelarija visokog medjunarodnog predstavnika (OHR)  smatra bespotrebnim utvrdjivanje linije razgraničenja izmedju dva entiteta u BiH.Dodik je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je OHR sa svojim stavom o tome pokazao svu besmislenost svoga postojanja.

„Markiranje linije potrebno je čisto zbog pragmatičnih razloga. Ona je utvrdjena i nije sporna, ali treba je preneti na teren, jer sledi popis. Ima problema oko zemljišnih knjiga, knjiženja imovine…“, rekao je Dodik.

On ističe da aneks dva Dejtonskog sporazuma nije realizovan zato što Bošnjaci nisu hteli da se aktivno angažuju u poslednjih 10 godina u zajedničkoj komisiji za markiranje te linije.

Dodik kaže, kako prenose lokalni mediji, da će RS učiniti sve da obezbedi adekvatnu zaštitu svojih interesa.

„Hteli smo da markiranjem te linije pokažemo svu nebrigu medjunarodnog faktora u BiH, pre svega medjunarodnog predstavnika i OHR-a, ne samo poslednjeg, nego godinama unazad, kada se ticalo bilo kojeg važnog projekta koji je važan i za realizaciju Dejtonskog sporazuma ali i Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Komentarišući zakon o državnoj imovini, koji je RS donela, Dodik je rekao da niko iz OHR-a i Saveta za sprovodjenje mira nije rekao da je taj zakon neustavan i antidejtonski.

Dodik isitče da su predstavnici RS u pravu kada su doneli taj zakon, što je potvrdio nedavno i Ustavni sud RS.

„Sada vrše pritiske (medjunarodni faktori) da se zakon ne potpiše i ne objavi. Čekam da dobijem zakon iz suda i potpisaću ga istog trenutka. Zakon nije ni morao biti donesen, ali jeste jer su hteli da naprave problem, pre svega RS“, rekao je Dodik.

Ostavi poruku