SHARE

Кандидатура БиХ за чланство ЕУ неће бити прихваћена без провођења одлуке Суда за људска права у Стразбуру у случају “Сејдић- Финци”, изјавила је шеф Одјељења за БиХ у Генералној дирекцији за проширење Европске комисије Паола Пампалони.Она је упозорила да је БиХ због унутрашњих проблема и непостизања договора неповратно изгубила много новца из европских фондова, а уједно је и једина земља у региону која није аплицирала за чланство у ЕУ.

“Ситуација је таква да немамо довољно реформи које би омогућиле вјеродостојну апликацију за чланство коју би разматрао Савјет ЕУ”, рекла је Паола Пампалони за “Независне новине”.

Она је навела да 5,4 милиона евра кроз фондове чека, јер БиХ није остварила напредак у постављању структуре ИПА фондова за рурални развој, додајући да је ЕУ одвојила 4,3 милиона евра за попис, али без закона о попису на државном нивоу постоји ризик да тај новац буде изгубљен.

Пампалони је рекла да је ЕУ одобрила повољан кредит од 100 милиона евра за подршку буџетима, од чега је 30 милиона предвиђено за РС, 60 милиона за Федерацију БиХ и 10 милиона евра за државни ниво. Предуслов за исплату прве транше од 50 милиона евра је договор о глобалном фискалном оквиру, међутим договор о буџету на државном нивоу за 2011. годину још није постигнут.

Према њеним ријечима, закључак у извјештају о напретку био је да недостатак заједничке визије политичких лидера куда земља треба да иде блокира кључне реформе и даљи напредак ка ЕУ.

Паола Пампалони је оцијенила да би велики корак напријед било усклађивање Устава са Европском конвенцијом.

SHARE

Оставите одговор