SHARE

Савез синдиката Републике Српске оцијенио је да је радна верзија економске политике за 2011. годину рестриктивна и тражиће од Владе РС да она буде социјално осјетљивија и стимулативна за отварање нових радних мјеста.Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је након данашње јавне расправе са представницима Владе РС да синдикат неће прихватити повећање пореза и доприноса на плате у наредној години, као ни доношење закона о раду.

“У овој рестриктивној години када је веома осјетљиво свако социјално питање и мијењање Закона о раду било би равно самоубиству радничких права”, упозорила је Мишићева.

Она је додала да се, умјесто повећања пореског оптерећења, мора радити на враћању новца из “сиве економије” у легалне токове и да је с тим циљем потребно измијенити законска рјешења у раду Пореске управе и инспектората.

“Показатељи говоре да у сивој економији у РС остаје око 400 милиона марака, а ми очекујемо да у наредној години контролни органи почну да раде свој посао у пуном капацитету да би се овај новац вратио у легалне токове и на тај начин обезбиједило више средстава за Фонд ПИО”, рекла је Мишићева.

Предсједница синдиката најавила је да ће тражити хитну реорганизацију Завода за запошљавање да би он био у служби оних који траже и оних који нуде посао и повећање накнада за незапосленост.

“Тражимо да Министарство рада сачини Стратегију запошљавања за 2011. годину на самом почетку године да бисмо имали политике запошљавања и могли стуимулисати оне који су спремни да отварају здрава радна мјеста. И даље смо разочарани његовим радом”, навела је Мишићева.

Према њеним ријечима, потребно је анализирати и пројекат запошљавања приправника, јер дио новца који је потрошен није дао очекиване резултате.

Говорећи о програму социјалног збрињавања отпуштених радника, за који је економском политиком предвиђено 10,2 милиона КМ, Мишићева је рекла да је изричит захтјев синдиката да се издвоји минимално 27 милиона КМ, јер је за оптимално збрињавање и повезивање радног стажа потребно 50 милиона КМ.

“Када је ријеч о реформи пензијског осигурања, преамбициозно је говорити о доношењу закона о пензијско-инвалидском осигурању ако се они који су радили нису потрудили да усвоје у Народној скупштини интегрални текст”, истакла је Мишићева.

Она је додала да су подржани и захтјеви синдиката буџетских корисника да не буде умањења плата и да је потребно провести продуктивну и зрелу реформу јавне управе која се неће преламати преко најслабије карике, а то су њени радници.

“Оно што смо захтијевали данас је производ анализе у посљедња 24 часа. Видјећемо које ће наше приједлоге Влада прихватити, тако да ћемо на основу тога знати шта да радимо на засједању Народне скупштине”, поручила је Мишићева.

SHARE

Оставите одговор