SHARE

Влада Републике Српске /РС/ задужиће Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове да до краја јануара достави потребну документацију штабу НАТО-а и команди ЕУФОР-а у БиХ како би се приступило идентификацији међуентитетске линије разграничења на терену – рекао је данас министар правде РС Џерард Селман.“Из штаба НАТО-а и команде ЕУФОР-а данас смо добили допис да су упознати са нашом иницијативом за утврђивање линије разграничења и да су вољни да након достављања потребне документације учествују у том раду”, рекао је Селман на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће у НАТО-у и ЕУФОР-у извршити анализу документације на основу које је Влада донијела закључке о покретању иницијативе за маркирање линије разграничења, те географских и других карата.

“Након тога ће формирати тим састављен од политичких, правних и геодетских представника који ће радити са обје ентитетске геодетеске управе”, рекао је Селман.

Селман је подсјетио да је Влада РС у октобру и новембру донијела закључке којима је обавезала Републичку геодетску управу да покрене иницијативу ради стварног и техничког утврђивања међуентитетске линије разграничерења на терену, након чега су о томе обавијештени штаб НАТО-а и команда ЕУФОР-а у БиХ, те високи представник у БиХ.

Из ОХР-а јуче је саопштено да је обиљежавање међуентитетске линије разграничења војно питање које, према анексу два Дејтонског споразума, спада под овлаштења команданта међународних снага у БиХ.

У саопштењу се наводи да “анекс два утврђује механизам које стране могу користити за утврђивање међуентитетске линије разграничења под надзором команданта међународних снага у БиХ и да ниједна страна не може предузимати било какве једностране активности, јер би то представљало озбиљно кршење Дејтонског споразума”.

SHARE

Оставите одговор