SHARE

У Србији је било више од 10 покушаја да се ступи у преговоре са Ратком Младићем како би се приволио на добровољну предају, а у најмање два случаја Младић је избјегао хапшење у посљедњем тренутку – пише “Политика”.Позивајући се на изворе блиске српском Акционом тиму, посљедњи траг Младића датира из 2006. године, а од 2002. године у неколико наврата је, преко његове породице, покушавано да се преговара са њим, али конкретних разговора никад није било и одговор је увијек био негативан.

Исти извор наводи да је било више од десет покушаја да се ступи у преговоре са Младићем како би се он приволио на добровољну предају, а међу онима који су то покушавали били су један бивши министар одбране, затим двојица генерала који су од Генералштаба добили задужење, бивши директор БИА Раде Булатовић…

Сви они су разговарали са Дарком Младићем, сином одбјеглог генерала, али он никада није давао било какву назнаку да би хтио то да учини, правдајући се да “не зна гдје му је отац”.

Надлежне српске службе увијек су са закашњењем долазиле до података гдје се Младић налази, па је он тако у више наврата у посљедњем тренутку избјегао хапшење, а у архивама служби које су у Акционом тиму за сарадњу са Хашким трибуналом, забиљежена су најмање два случаја о томе како је Младић избјегао хапшење.

Једном се то десило у јесен 2003. године, када су су оперативци МУП-а Србије човјека за ког су мислили да је Ратко Младић буквално испратили до стана у једном новобеоградском солитеру, али у стан, ипак, нису ушли из непознатих разлога, али је касније, 2006. године, утврђено да се у управо том стану крио Младић.

Друга шанса, можда и највећа досад, пропуштена је у априлу 2006. године, када су оперативци БИА разбили комплетну мрежу Младићевих јатака и дошли до података да је Младића четири године раније са једне локације на другу превезао извјесни Станко Ристић, пензионисани војни пилот, који је саслушан и пуштен, пошто БИА није знала кога је држала у рукама.

Касније се испоставило да је Ристић у том тренутку био једини преостали Младићев јатак, да је у директом контакту са њим и да се Младић у то вријеме скривао на локацији коју му је управо Ристић обезбиједио.

Када је пуштен из БИА Ристић је одмах обавијестио Младића о привођењу, након чега је Младић побјегао у непознатом правцу и до данас се не зна где је, нити је Акциони тим успио да реконструише његово даље кретање.

Извор “Политике” из обавештајне заједнице каже и да је један бивши високи државни функционер, упознат са свим детаљима потраге за Младићем, понудио бившој хашкој тужитељки Карли дел Понте на аеродрому у Женеви 2005. године Ратка Младића за 2,5 милиона евра, али је она тражила прво фотографију Младића како држи дневне новине тадашњег датума.

Функционер је по повратку вратио у Србију позвао Дел Понтеову и рекао јој да није у могућности да обезбиједи обећано.

“Политика” оцјењује да су све нереалнија очекивања да међу депешама америчких амбасада у свијету, које објављује Викиликс, буде откривен податак гдје се скрива Ратко Младић и зашто он није ухапшен.

SHARE

Оставите одговор