SHARE

Један од циљева економске политике Републике Српске /РС/ у наредној години је очување социјалне стабилности Српске, првенствено стабилности Фонда пензијско-инвалидског осигурања и Фонда здравственог осигурања, изјавио данас мандатар за састав нове владе РС Александар Џомбић.Он је рекао новинарима након распараве о документу “Економске политике Републике Српске за 2011. годину” делегација Владе РС и Удружења пензионера да је прошле године усвојена Стратегија реформе пензијског система и да ће се сада кроз усвајање закона имплементирати та стратегија.

“Економска политика прецизно дефинише који су то кораци и шта све треба да садрже ти закони и зато имамо принципијелну подршку, јер се из ње види да одмах крећемо у реформу система пензијско-инвалидског осигурања”, навео је Џомбић.

Џомбић је рекао да је у економској политици за наредну годину предложено повећање стопе доприноса за пензијско-инвалидско осигурање са садашњих 17 на 18 одсто на бруто износ, али да то не подржава Удружење пензионера.

Он је нагласио да постоји сагласност да се законски у пензионом систему оставе права по основу рада, а да се привилегована права дефинишу на неки други начин, кроз друге законе.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ рекао је да пензионери траже стопу доприноса на пензијско-инвалидско осигурање од 21 одсто, истичући да је та стопа већа у окружењу, а као примјер навео је Србију са 22 одсто и Федерацију БиХ са стопом доприноса од 24 одсто.

Он је додао да су представници пензионера затражили и да се “ради дуже”, јер расте број лица која иду пензију, док с друге стране број радника не прати раст броја пензионера, због чега долазе у раскорак основни параметри који треба да обезбиједе квалитетнији живот за најстарију популацију.

Ракуљ је навео да је тражено и искључивање плаћања доприноса за здравство из пензија, образложивши да су лица која су радила плаћала допринос, па и на она средства која су уплаћивали за своје пензије.

Он је поновио и захтјев да се раст пензија усклади са растом плата, као и да је јавна потрошња “повелика” у односу на укупан социјални сектор.

SHARE

Оставите одговор