SHARE

Министар иностраних послова Велике Британије Вилијем Хејг сматра да уставна реформа у БиХ мора бити најважнији приоритет нових коалиционих власти које се формирају након избора.“Постојеће уставне структуре захтијевају промјену, јер крше Европску конвенцију о људским правима”, истакао је Хејг у ауторском тексту за данашње сарајевско “Ослобођење”, написаном поводом 15 година од потписивања Дејтонског/Париског споразума.

Изразивши разочарење што је за скоро годину дана од пресуде тако мало урађено Хејг се нада да ће за наредну годишњицу бити видљиве уставне промјене, које ће уједно омогућити земљи да напредује ка чланству у ЕУ.

“Увјерен сам да тренутни аранжмани могу бити преиначени и унапријеђени – без нарушавања интереса било којег од конститутивних народа – на начин који ће промовисати ефикасније доношење одлука. Равноправност загарантована Дејтоном и сигурност коју он пружа сваком од конститутивних народа мора бити очувана”, поручио је британски министар иностраних послова.

Хејг је подсјетио да је Дејтонски споразум био фокусиран ка окончању конфликта, а мање на то да би БиХ једног дана требало да испуни своје задатке неопходне за придруживање ЕУ.

Према његовим ријечима, политичари у БиХ дужни су да грађанима омогуће економске и друштвене предности које би проистекле из евентуалног чланства у ЕУ.

“Али без уставних промјена, тај пут ће трајати знатно дуже него што је потребно”, закључио је Хејг.

SHARE

Оставите одговор