Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da u ustavnim reformama u BiH neće biti radikalnijih promjena, te da je potrebno na ovom polju učiniti ono što je trenutno moguće.Incko je ponovio da još nije došlo vrijeme za gašenje OHR-a, navodeći da do posljednjeg zasjedanja Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u Sarajevu nije bilo pomaka u rješavanju pitanja državne i vojne imovine i realizaciji programa 5+2.

Visoki predstavnik je rekao za Radio Slobodna Evropa istakao da je vrijeme da političari iz BiH uzmu svoju sudbinu u svoje ruke i da bi BiH trebala da vlada sama sobom.

On je izrazio očekivanje da će uskoro biti formirana vlast BiH i podvukao da prioritet političara u BiH treba da bude ekonomska situacija, te da učine sve da građani žive dobro, kao što je to bio slučaj do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Incko je dodao da su međusobna izvinjenja lidera u regionu zbog nevinih žrtava veliki pomak, dodajući da kada je situacija u regionu bolja, onda si i bolje prihvaćen u Briselu.

„Ne možeš da ideš u Brisel, a da si sa komšijama u svađi“ – zaključio je Incko.

Ostavi poruku