SHARE

Савјет министара ЕУ позива новоизабране лидере у БиХ да покажу конструктивно ангажовање у политичком дијалогу да би се створила заједничка визија будућности земље и да програм будуће власти усидре у европским реформама, наводи се у нацрту закључака о БиХ са данашњег министарског састанка.Држава БиХ је добро напредовала у погледу визне либерализације, а Савјет министара охрабрује земљу да такав исти напредак покаже и када је ријеч о преосталим реформама неопходним на путу ка ЕУ, јавио је дописник Срне.

Савјет министара ЕУ поздравља и то што су у БиХ недавно предузети кораци према унапређењу регионалне сарадње и помирења.

Савјет још једном похваљује високи одзив и уредно одвијање избора, који су генерално били у складу са ЕУ стандардима, наводи се у овим закључцима, који су дио ширег документа – ”Пакета о проширењу”, о коме се једном годишње расправља на министарском нивоу.

У дијелу расправе о БиХ највише је говорио министар иностраних послова Шведске Карл Билт, рекао је Срни европски извор, а министри су дотакли и тему будућег шефа европске делегације за БиХ, али нису улазили у дубину и његову улогу.

На састанку је поменута годишњица Дејтонско-париског споразума и смрт његовог архитекте, америчког дипломате Ричарда Холбрука.

Министри ће поздравити и Дејтонско-париски споразум, а тренутно се крајње формулације још договарају.

“Пакет о проширењу” не доноси ништа суштински ново у односу на прошлу годину и у њему се потврђује “снажна преданост” ЕУ да настави са проширењем на основу раније договорених принципа и закључака. Понавља се да је проширење основ за политичке и економске реформе , као и кључ економског напретка и раста.

У овом документу се упозоравају земље да ритам напретка према ЕУ одређују оне саме предузетим реформама.

Све земље у процесу проширења упозоравају се да су здрава макроекомска политика и фискалне реформе, као и проевропске реформе нужне за превазилажање кризе. Све земље морају да појачају борбу против организованог криминала и корупције, да појачају владавину права, проведу свеобухватне реформе правосудног апарата, као и да проведу реформе државне администрације.

Све земље региона упозоравају се да је слобода штампе и говора подручје на које ЕУ полаже велику пажњу и која остаје “предмет забринутости”, додаје се у овом документу.

Земље западног Балкана упозоравају се на потребу тијесне међусобне сарадње.

“Свако мора да сарађује са сваким у региону, а не само са онима које изабере”, рекао је један од дипломата у Европском савјету, појашњавајући овај параграф нацрта закључака.

SHARE

Оставите одговор