Savjet ministara EU poziva novoizabrane lidere u BiH da pokažu konstruktivno angažovanje u političkom dijalogu da bi se stvorila zajednička vizija budućnosti zemlje i da program buduće vlasti usidre u evropskim reformama, navodi se u nacrtu zaključaka o BiH sa današnjeg ministarskog sastanka.Država BiH je dobro napredovala u pogledu vizne liberalizacije, a Savjet ministara ohrabruje zemlju da takav isti napredak pokaže i kada je riječ o preostalim reformama neophodnim na putu ka EU, javio je dopisnik Srne.

Savjet ministara EU pozdravlja i to što su u BiH nedavno preduzeti koraci prema unapređenju regionalne saradnje i pomirenja.

Savjet još jednom pohvaljuje visoki odziv i uredno odvijanje izbora, koji su generalno bili u skladu sa EU standardima, navodi se u ovim zaključcima, koji su dio šireg dokumenta – “Paketa o proširenju“, o kome se jednom godišnje raspravlja na ministarskom nivou.

U dijelu rasprave o BiH najviše je govorio ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, rekao je Srni evropski izvor, a ministri su dotakli i temu budućeg šefa evropske delegacije za BiH, ali nisu ulazili u dubinu i njegovu ulogu.

Na sastanku je pomenuta godišnjica Dejtonsko-pariskog sporazuma i smrt njegovog arhitekte, američkog diplomate Ričarda Holbruka.

Ministri će pozdraviti i Dejtonsko-pariski sporazum, a trenutno se krajnje formulacije još dogovaraju.

„Paket o proširenju“ ne donosi ništa suštinski novo u odnosu na prošlu godinu i u njemu se potvrđuje „snažna predanost“ EU da nastavi sa proširenjem na osnovu ranije dogovorenih principa i zaključaka. Ponavlja se da je proširenje osnov za političke i ekonomske reforme , kao i ključ ekonomskog napretka i rasta.

U ovom dokumentu se upozoravaju zemlje da ritam napretka prema EU određuju one same preduzetim reformama.

Sve zemlje u procesu proširenja upozoravaju se da su zdrava makroekomska politika i fiskalne reforme, kao i proevropske reforme nužne za prevazilažanje krize. Sve zemlje moraju da pojačaju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, da pojačaju vladavinu prava, provedu sveobuhvatne reforme pravosudnog aparata, kao i da provedu reforme državne administracije.

Sve zemlje regiona upozoravaju se da je sloboda štampe i govora područje na koje EU polaže veliku pažnju i koja ostaje „predmet zabrinutosti“, dodaje se u ovom dokumentu.

Zemlje zapadnog Balkana upozoravaju se na potrebu tijesne međusobne saradnje.

„Svako mora da sarađuje sa svakim u regionu, a ne samo sa onima koje izabere“, rekao je jedan od diplomata u Evropskom savjetu, pojašnjavajući ovaj paragraf nacrta zaključaka.

Ostavi poruku