SHARE

Тужилашство за ратне злочине подигло је данас оптужницу против шесторо осумњичених за скривање хашког оптуженика Стојана Жупљанина у периоду од маја 2002. до јуна 2008. године, изјавио је заменк тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Оптужница је подигнута против Ковиљка Ловре (56), Младјена Марјановиха (57), Винке Марјановић (55), Слободана Копривице (64), Милорада Копривице (57) и Николе Тепића (59), рекао је Векарић.

Он је додао да оптужница садржи комплетну мапу Зупљаниновог скривања у време док је био у бекству.

“Акциони тим утврдио је да се Жупљанин скривао на 26 места у Србији и да је боравио у Москви, Паризу и Лагосу у Нигерији”, рекао је Векарић.

Жупљанин је током скривања користио лажна документа на име Бранислав Вукадин, које је добио преко избегличке легитимација као избеглица из Босне.

Након што је успео да побегне органима гоњења у Нишу у јануару 2008, Жупљанин одлази у Панчево где је добио уточиште од оптуженог Тепића у чијем стану је и ухапшен 11. јуна 2008. године.

Заменик тужиоца је напоменуо да је у току предкривични поступак против још 22 особе које су Жупљанину помагале у скривању на територији централне Србије.

SHARE

Оставите одговор