Savjet ministara BiH donio je danas više pravilnika kojima se uređuju bezbjednost i kvalitet hrane sa ciljem zaštite potrošača i omogućavanja proizvođačima da lakše stave u promet kvalitetne proizvode.Proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda biće olakšano stavljanje proizvoda u promet i istovremeno će biti održan kvalitet proizvoda, što je u skladu sa svjetskim i evropskim standardima koji se moraju ispuniti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH, doneseni su pravilnici o sirovom mlijeku, o jestivim kazeinima i kazeinatima, o mazivim mastima, o proizvodima od mlijeka i starter kulturama, o provođenju plana monitoringa hrane, zatim o jestivim biljnim uljima, biljnim mastima i majonezama, kao i o zgusnutom i mlijeku u prahu.

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je i Pravilnik kojim se utvrđuju mjere za sprečavanje, kontrolu i iskorjenjivanje transmisivnih spongiformnih encefalopatija, koji je usklađen s relevatnim propisima zakonodavstva Evropske unije.

Pravilnik se primjenjuje na proizvodnju i stavljanje u promet živih životinja i proizvoda životinjskog porijekla i u određenim slučajevima na njihov izvoz.

Za provođenje ovog pravilnika zaduženi su Kancelarija za veterinarstvo BiH i nadležni organi entiteta i Brčko distrikta.

Ostavi poruku