Тим одбране некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића саопштио је, након информације да је преминуо Ричард Холбрук, да ће формално повући свој захтјев да се амерички дипломата позове за свједока.Напомињући да Караџић изражава жаљење због смрти Холбрука, Караџићев правни савјетник Питер Робинсон саопштио је током јутрошњег засједања да ће одбрана измијенити свој поднесак којим је тражено издавање обавезујућег налога САД и повући захтјев да се Холбрук позове за свједока.

Караџић је, након што је прије две године ухапшен у Србији и пребачен у Хаг, оспоравао легитимитет Хашког трибунала да води поступак против њега, тврдећи да је с америчким дипломатом склопио споразум да неће бити кривично гоњен уколико се повуче из јавног живота.

Главни претрес против Караџића настављен је саслушањем новог свједока Тужилаштва, некадашњег ратног извјештача Би-Би-Си-ја Мартина Бела.

Бел, који је извјештавао из бивше Југославије од 1991. до 1995, позван је да говори о сукобима токому овом периоду, о преузимању Зворника у априлу 1992, о опсади Сарајева и о узимању припадника УН за таоце у мају 1995.

Он ће такође говорити о својим сусретима са оптуженим и са другим члановима српског политичког и војног руководства, укључујући Ратка Младића.

Бел је раније у Хагу био свједок Тужилаштва на суђењу некадашњем команданту Сарајевско-романијског корпуса ВРС генералу Драгомиру Милошевићу и некадашњем начелнику Генералштаба Војске Југославије генералу Момчилу Перишићу, док је у предмету против генерала Хрватског вијећа обране Тихомира Блашкића био свједок одбране.

Караџићева одбрана је тражила да се Бел повуче са листе свједока, јер се противи свједочењима ратних извјештача.

Бел је 30 година био ратни извјештач и извјештавао је из стотињак земаља, из 18 ратних зона.

Leave a Reply