Tim odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića saopštio je, nakon informacije da je preminuo Ričard Holbruk, da će formalno povući svoj zahtjev da se američki diplomata pozove za svjedoka.Napominjući da Karadžić izražava žaljenje zbog smrti Holbruka, Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson saopštio je tokom jutrošnjeg zasjedanja da će odbrana izmijeniti svoj podnesak kojim je traženo izdavanje obavezujućeg naloga SAD i povući zahtjev da se Holbruk pozove za svjedoka.

Karadžić je, nakon što je prije dve godine uhapšen u Srbiji i prebačen u Hag, osporavao legitimitet Haškog tribunala da vodi postupak protiv njega, tvrdeći da je s američkim diplomatom sklopio sporazum da neće biti krivično gonjen ukoliko se povuče iz javnog života.

Glavni pretres protiv Karadžića nastavljen je saslušanjem novog svjedoka Tužilaštva, nekadašnjeg ratnog izvještača Bi-Bi-Si-ja Martina Bela.

Bel, koji je izvještavao iz bivše Jugoslavije od 1991. do 1995, pozvan je da govori o sukobima tokomu ovom periodu, o preuzimanju Zvornika u aprilu 1992, o opsadi Sarajeva i o uzimanju pripadnika UN za taoce u maju 1995.

On će takođe govoriti o svojim susretima sa optuženim i sa drugim članovima srpskog političkog i vojnog rukovodstva, uključujući Ratka Mladića.

Bel je ranije u Hagu bio svjedok Tužilaštva na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS generalu Dragomiru Miloševiću i nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, dok je u predmetu protiv generala Hrvatskog vijeća obrane Tihomira Blaškića bio svjedok odbrane.

Karadžićeva odbrana je tražila da se Bel povuče sa liste svjedoka, jer se protivi svjedočenjima ratnih izvještača.

Bel je 30 godina bio ratni izvještač i izvještavao je iz stotinjak zemalja, iz 18 ratnih zona.

Ostavi poruku