SHARE

Епископ зворничко-тузлански Василије служиће данас парастос у цркви Светог пророка Илије у братуначком селу Бјеловац за 109 страдалих Срба из тог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека које су убиле муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића.Од укупно 109 страдалих Срба, њих 68 убијено је трагичног 14. децембра 1992. године.

Прије одржавања парастоса, делегације Борачке организације, Удружења логораша регије Бирач, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, те општине Братунац положиће цвијеће на спомен-плочу са именима погинулих која се налази у порти бјеловачке цркве, потврђено је у братуначкој Борачкој организацији која је организатор обиљежавања 18 година од масакра над Србима у ова три села.

Тог кобног 14. децембра у рану зору јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Орића, упале су у ова села на обали Дрине и починиле стравичне злочине. Зликовци су масакрирали, убијали и спаљивали све што су стигли – жене, дјецу и старце. Око половине убијених били су цивили који су спавали у својим кућама, гдје су и убијани.

Након почињеног масакра над српским становништвом, муслиманске снаге су потпуно опљачкале српску имовину, а онда су попалиле ова три села која још нису у цјелости обновљена и неки преживјели мјештани још не могу да се врате јер им куће ни након 18 година нису обновљене.

За овај, као ни за све остале злочине почињене над Србима у Подрињу, нико није одговарао иако су правосудним органима БиХ поднесени бројни докази и свједочења. Породице погинулих огорчене су на рад правосудних органа који до сада на томе ништа нису урадили.

SHARE

Оставите одговор