SHARE

БиХ и Србија потписале су данас у Сарајеву Споразум о сарадњи у заштити од природних и других катастрофа са циљем да, у складу са могућностима, помогну једна другој у случају катастрофа када страна која тражи помоћ није у могућности да се супротстави посљедицама катастрофа својим средствима.Споразум је у име БиХ потписао министар безбједности у Савјету министара Садик Ахметовић, а у име Србије министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Ахметовић је на конференцији за новинаре након чина потписивања споразума истакао да је овај документ израз заједничке опредијељености двије државе да интензивирају и унаприједе сарадњу у области заштите и спашавања људи и материјалних добара од природних и других несрећа.

Према његовим ријечима, овим споразумом ће бити убрзане процедуре у међусобној помоћи двије земље у борби против природних катастрофа.

Подсјетивши да је у БиХ у посљедња два мјесеца због обилних киша и пораста нивоа ријека дошло до поплава и клизишта у којима је страдало неколико људи, велики број грађана био принуђен да напусти своје домове, те причињене огромне материјалне штете, он је истакао да овакве појаве директно опомињу и упућују све државе региона на незамјењиву улогу међусобне сарадње и разумијевања у рјешавању међудржавних, националних, безбједносно-политичких, економских и других важних питања мира и стабилности у регији.

Он је истакао опредијељеност и спремност БиХ у подјели одговорности на локалном, регионалном и међународном плану у одговору на све врсте ванредних ситуација.

Ахметовић је подсјетио да је БиХ потписала споразуме о сарадњи у заштити од природних или других катастрофа са Хрватском, Црном Гором и Македонијом, те изразио наду да ће ускоро потписати и са Словенијом.

”Стога, пред свима нама је велики задатак да кроз узајамну сарадњу и помоћ покушамо ризике од природних и других несрећа свести на најмању могућу мјеру, али и бити у стању пружити брз и ефикасан одговор у случају да до њих дође” – истакао је Ахметовић.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је сарадња двије земље у помоћи у ванредним ситуацијама била добра и без споразума, али да је корисно да је она формализована с обзиром да све земље у региону имају проблем недовољних капацитета супростављања ванредним ситуацијама.

“Све што се дешава у региону дешава се по систему спојених посуда. Немогуће је да се било која од земаља региона сама бори против посљедица природних несрећа” – указао је Дачић, износећи спремност обје земље да све своје капацитете заједнички користе, да размјењују кадрове, искуства и помажу у технологији.

Дачић је говорио и о идеји заједничког регионалног одговора на природне катастрофе.

“Једна од идеја је да Ниш буде регионални центар за одговоре на ванредне ситуације због свог географског и инфраструктурног положаја” – рекао је Дачић.

Он је указао и да постоји веома добра сарадња МУП-а Србије са Министарством безбједности БиХ.

SHARE

Оставите одговор