Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potvrdio je danas u Mostaru da bi predsjedavajući Savjeta ministara BiH u novom mandatu trebalo da bude Hrvat.Incko je rekao da je u BiH do sada postojala rotacija, da je četiri godine predsjedavajući Savjeta ministara bio Bošnjak, zatim Srbin, te da bi sada trebalo da dođe Hrvat.

“U toku sam izučavanja pitanja ko treba biti predsjedavajući Savjeta ministara. Prema informacijama koje sam dobio, postoji dogovor iz 2002. da se ukida rotacija svakih osam mjeseci i da se uvodi nova rotacija svake četiri godine, ali još treba da vidim detalje i o tome razgovaram sa Pedijem Ešdaunom, jer je to bilo za njegovog mandata kao visokog predstavnika“, rekao je Incko novinarima u Mostaru.

Incko je naglasio da bi stranke morale brzo formirati vlast i da treba da formiraju koalicije koje će brzo raditi posao i imati sadržaje na ekonomskom, socijalnom i pravnom planu.

“Poslije događaja u komšiliku i u Bihaću, bilo bi jako važno da se jača pravna država, da tužilaštvo, sudovi i policija rade snažnije. Nema države bez pravne države“, naglasio je Incko.

Prema njegovom mišljenju, vrlo je važno da koalicija služi narodu i unaprijedi progres, jer su predstojeće godine važne zbog toga što će BiH možda iduće godine dobiti kandidatski status na putu prema NATO-u i možda u narednih pet godina status kandidata za EU.

“Možda ćemo doći do matematičke koalicije, možda do neke druge, ja o tome ne bih htio govoriti, ali moraju se koncentrisati na sadržaj“, istakao je Incko.

Incko je rekao da se ne slaže sa stavovima predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da Sud i Tužilaštvo BiH nemaju ustavni legitimitet i da bi trebalo da budu nadležni samo za narkomafiju i terorizam. Incko je rekao da o tome treba razmišljati nakon što bude formirana vlast.

“Što se tiče Suda BiH, treba jačati državne institucije i sudove, a ne slabiti ih i uzimati im kompetencije. Treba podržavati sudije i tužioce, jer bez prava i pravne države nema države“, rekao je visoki predstavnik u BiH.

Govoreći o “Elektroprenosu BiH“, Incko je rekao da je to „jedna od najboljih kompanija u BiH i da ne razumije zašto bi nešto trebalo popravljati u kompaniji koja dobro funkcioniše“.

“Ako neko nije zadovoljan `Elektroprenosom` onda može ići u akcionarsko društvo. Vlasnici su Federacija i RS, tamo je Nadzorni odbor i tamo se može pokrenuti to pitanje“, rekao je Incko.

Dodik je ranije izjavio da će Srpska tražiti formiranje tri posebna preduzeća za elektroprenos u BiH, zbog problema u funkcionisanju „Elektroprenosa BiH“. „Potrebno je da se naprave tri operativna područja, odnosno preduzeća za elektroprenos, koja će pokrivati djelovanje tri postojeće elektroprivrede – RS, Herceg-Bosne i takozvane `Elektroprivrede BiH`, koja pokriva dio FBiH. Tražićemo za to i saglasnost HDZ BiH“, rekao je Dodik

Ostavi poruku