SHARE

Високи представник у БиХ Валентин Инцко потврдио је данас у Мостару да би предсједавајући Савјета министара БиХ у новом мандату требало да буде Хрват.Инцко је рекао да је у БиХ до сада постојала ротација, да је четири године предсједавајући Савјета министара био Бошњак, затим Србин, те да би сада требало да дође Хрват.

”У току сам изучавања питања ко треба бити предсједавајући Савјета министара. Према информацијама које сам добио, постоји договор из 2002. да се укида ротација сваких осам мјесеци и да се уводи нова ротација сваке четири године, али још треба да видим детаље и о томе разговарам са Педијем Ешдауном, јер је то било за његовог мандата као високог представника”, рекао је Инцко новинарима у Мостару.

Инцко је нагласио да би странке морале брзо формирати власт и да треба да формирају коалиције које ће брзо радити посао и имати садржаје на економском, социјалном и правном плану.

”Послије догађаја у комшилику и у Бихаћу, било би јако важно да се јача правна држава, да тужилаштво, судови и полиција раде снажније. Нема државе без правне државе”, нагласио је Инцко.

Према његовом мишљењу, врло је важно да коалиција служи народу и унаприједи прогрес, јер су предстојеће године важне због тога што ће БиХ можда идуће године добити кандидатски статус на путу према НАТО-у и можда у наредних пет година статус кандидата за ЕУ.

”Можда ћемо доћи до математичке коалиције, можда до неке друге, ја о томе не бих хтио говорити, али морају се концентрисати на садржај”, истакао је Инцко.

Инцко је рекао да се не слаже са ставовима предсједника Републике Српске (РС) Милорада Додика да Суд и Тужилаштво БиХ немају уставни легитимитет и да би требало да буду надлежни само за наркомафију и тероризам. Инцко је рекао да о томе треба размишљати након што буде формирана власт.

”Што се тиче Суда БиХ, треба јачати државне институције и судове, а не слабити их и узимати им компетенције. Треба подржавати судије и тужиоце, јер без права и правне државе нема државе”, рекао је високи представник у БиХ.

Говорећи о ”Електропреносу БиХ”, Инцко је рекао да је то “једна од најбољих компанија у БиХ и да не разумије зашто би нешто требало поправљати у компанији која добро функционише”.

”Ако неко није задовољан `Електропреносом` онда може ићи у акционарско друштво. Власници су Федерација и РС, тамо је Надзорни одбор и тамо се може покренути то питање”, рекао је Инцко.

Додик је раније изјавио да ће Српска тражити формирање три посебна предузећа за електропренос у БиХ, због проблема у функционисању “Електропреноса БиХ”. “Потребно је да се направе три оперативна подручја, односно предузећа за електропренос, која ће покривати дјеловање три постојеће електропривреде – РС, Херцег-Босне и такозване `Електропривреде БиХ`, која покрива дио ФБиХ. Тражићемо за то и сагласност ХДЗ БиХ”, рекао је Додик

SHARE

Оставите одговор