SHARE

Суђење некадашњем предсједнику Републике Српске (РС) Радовану Караџићу биће настављено данас пред Хашким трибуналом свједочењем Исмета Свраке, који је тешко повријеђен на Маркалама 28. августа 1995. године.Сврака је почео са давањем исказа прошле седмице, а Тужилаштво је најавило да ће наредни свједок бити пуковник Ирске војске Џон Хамил, некадашњи војни посматрач УН у БиХ, који је учествовао у истрази о гранатирању Маркала, а затим Алмир Бегић.

Тужилаштво је у мају ове године тражило дозволу да листу свједока допуни Бегићем, чији је покојни отац Ћамил био власник протезе за ногу забиљежене на видео снимку начињеном након пада гранате на пијацу Маркале, за коју Караџић тврди да је подметнута.

Наредни свједок биће ратни дописник британске мреже Би-Би-Си Мартин Бел, који је извјештавао о догађајима у бившој Југославији од 1991. до 1995. године. Бел ће описати своје контакте са оптуженим и са другим представницима српског политичког и војног вођства у БиХ, укључујући Ратка Младића.

Посљедњи на листи свједока за ову годину, мајор норвешке авијације Торбјорн Овергард, исказ ће дати посредством видео-линка. Овергард је од октобра 1994. до 1. маја 1995. године у Сарајеву био војни посматрач УН и радио је на истрагама бројних артиљеријских и снајперских инцидената.

Караџића оптужница терети за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања, међу којима и за опсаду Сарајева и узимање припадника УН за таоце.

У Хашком трибуналу данас ће бити настављено суђење бившим званичницима МУП-а РС Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину, које оптужница терети за прогоне несрпског становништва из 20 општина БиХ 1992. године.

Оптужба ће данас наставити са извођењем доказа и у поступку против генерала Здравка Толимира, оптуженом за геноцид и друге злочине у Сребреници и Жепи 1995. године.

Данас ће бити настављено суђење бившим шефовима Државне безбједности МУП Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, оптуженима за злочине полицијских и паравојних трупа у БиХ и Хрватској.

Статусна конференција у предмету против лидера СРС Војислава Шешеља по оптужници за непоштовање суда заказана је за уторак, 13. децембра.

Шешељ се терети да је у једног од својих књига објавио информације о 11 свједока којима су биле одобрене заштитне мере. У јулу прошле године, Шешељ је осуђен на 15 мјесеци затвора по првој оптужници за непоштовање суда, због објављивања података о три заштићена свједока.

Главна оптужница Шешеља терети за етничко чишћење несрпског становништва из дијелова Хрватске, БиХ и Војводине.

Судско вијеће најавило је да ће прије почетка зимске паузе донијети одлуке по свим преосталим поднесцима, док би расправа по правилу 98бис, према којем оптужени може да тражи да се одбаце оптужбе за које сматра да нису доказане, могла бити одржана у фебруару или марту 2011. године.

Зимска пауза у раду Трибунала трајаће од 20. децембра до 10. јануара 2011. године. У том периоду неће се одржавати суђења, али је могуће да ће судска вијећа или дежурне судије доносити одлуке по поднесцима.

SHARE

Оставите одговор