SHARE

Оснивач сајта “Викиликс” Џулијан Асанж изјавио је да се суочава са гоњењем тужилаштва Сједињених Америчких Држава и да је разочаран начином “на који је шведско правосудје злоупотребљено”.“Дошао сам у Шведску као избеглица, издавач који се бави објављивањем као неуобичајеном борбом са Пентагоном, о томе  где су људи били заточени, а постоји покушај да ме оптуже за шпијунажу”, рекао је Асанж у документарцу који је синоћ емитован на шведској државној телевизији.

Асанж се налази у притвору у Великој Британији, после медјународног налога за хапшење које је расписала Шведска која жели да испита Асанжа везано за оптужбе две жене за сексуално злостављање, што је оснивач сајта “Викиликс” раније демантовао, пренела је агенција Ројтерс.

“Несрећан сам и разочаран начином на који је злоупотребљен шведски правосудни систем”, рекао је 39-годишњи Аустралијанац у документарцу који је снимљен пре његовог хапшења у Великој Британији.

Асанж треба да се појави на британском суду 14. децембра, мада ће се његов шведски адвокат борити за његову екстрадицији у Шведску.

SHARE

Оставите одговор