Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor od 30 dana za osam lica privedenih u akciji „Kastel“, koja je izvedena na području Unsko-sanskog kantona, dok će ostalim privedenim biti dozvoljeno da se u toku daljeg postupka brane sa slobode, saopšteno je danas iz ove pravosudne institucije.U saopštenju se navodi da je pritvor predložen za Ramu Brkića, Emira Selimovića, Ibrahima Hodžić, Huseina Kunića, Asmira Mašića, Mehmeda Libića, svi nastanjeni u Bihaću, te za Mahu Ćufurovića i Enesa Selimovića, nastanjenih u Velikoj Kladuši.

Ovim licima pritvor je predložen nakon ispitivanja i to zbog mogućeg uticaja na svjedoke i saučesnike, kao i prikrivanja dokaza. Oni se sumnjiče da su nezakonito dodjeljivali i namještali poslove u pojedinim institucijama.

Tužilaštvo BiH je zahvalilo svim policijskim agencijama koje su učestvovale u jučerašnjoj zajedničkoj policijskom akciji „Kastel“, kao i misiji EUFOR-a i EUPM-a koje su obezbijedile korišćenje helikoptera za transport službenika Tužilaštva BiH tokom provođenja akcije, navodi se u saopštenju.

Tokom jučerašnje akcije „Kastel“, koja je bila usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje lica osumnjičenih za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, privrednog kriminala, te primanja i davanja mita i drugih oblika koristi, privedeno je više od 30 lica.

U akciji, u kojoj je korodinisalo Tužilaštvo BiH, učestvovalo je oko 400 policijskih službenika iz Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/, te ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona i policije Brčko distrikta.

Ostavi poruku