SHARE

Шведска полиција саопштила је данас да су двије експлозије у центру Штокхолма, у којима је једна особа погинула, а двије рањене, резултат “терористичког дјела”.Уочи синоћњих експлозија шведска новинска агенција ТТ примила је писмо са пријетњама поводом шведског војног присуства у Авганистану и карикатура пророка Мухамеда које је прије неколико година нацртао један шведски карикатуриста.

Високи шведски полицијски званичник рекао је на данашњој конференцији за новинаре да се експлозије у истрази третирају као “терористичка кривична дјела” и да је полиција нашла добре трагове.

Директор полицијских безбједносних операција Андерс Торнберг рекао је да полиција не може ни да потврди, нити да демантује наводе да је особа која је погинула био бомбаш самоубица, нити је желио да коментарише његов идентиттет.

“Ово истражујемо као терористичка кривична дјела, у складу са шведским законом. Нисмо подигли степен безбједносне пријетње”, рекао је Торнберг и додао да је полиција појачала присуство у главном граду.

Драма је почела када се један аутомобил запалио недалеко од прометне пословне улице у центру града, након чега су услиједиле експлозије унутар возила, за које је полиција саопштила да су их изазвале плинске боце.

Министар спољних послова Карл Билт оцијенио је да “забрињавајући покушај терористичког напада у центру Штокхолма није успио, али је могао да буде катастрофалан”.

Очевици кажу да је мушкарац који је погинуо прије експлозија узвикивао нешто на арапском језику. ТТ наводи да је писмо које је агенција добила било написано на шведском и арапском језику.

SHARE

Оставите одговор