Švedska policija saopštila je danas da su dvije eksplozije u centru Štokholma, u kojima je jedna osoba poginula, a dvije ranjene, rezultat „terorističkog djela“.Uoči sinoćnjih eksplozija švedska novinska agencija TT primila je pismo sa prijetnjama povodom švedskog vojnog prisustva u Avganistanu i karikatura proroka Muhameda koje je prije nekoliko godina nacrtao jedan švedski karikaturista.

Visoki švedski policijski zvaničnik rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da se eksplozije u istrazi tretiraju kao „teroristička krivična djela“ i da je policija našla dobre tragove.

Direktor policijskih bezbjednosnih operacija Anders Tornberg rekao je da policija ne može ni da potvrdi, niti da demantuje navode da je osoba koja je poginula bio bombaš samoubica, niti je želio da komentariše njegov identittet.

„Ovo istražujemo kao teroristička krivična djela, u skladu sa švedskim zakonom. Nismo podigli stepen bezbjednosne prijetnje“, rekao je Tornberg i dodao da je policija pojačala prisustvo u glavnom gradu.

Drama je počela kada se jedan automobil zapalio nedaleko od prometne poslovne ulice u centru grada, nakon čega su uslijedile eksplozije unutar vozila, za koje je policija saopštila da su ih izazvale plinske boce.

Ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocijenio je da „zabrinjavajući pokušaj terorističkog napada u centru Štokholma nije uspio, ali je mogao da bude katastrofalan“.

Očevici kažu da je muškarac koji je poginuo prije eksplozija uzvikivao nešto na arapskom jeziku. TT navodi da je pismo koje je agencija dobila bilo napisano na švedskom i arapskom jeziku.

Ostavi poruku