Sva biračka mesta na Kosovu otvorena su jutros u 7.00 časova, osim birališta na sjeveru Kosova koja su otvorena oko 9.00 časova, a glasanje protiče bez ikakvih nepravilnosti i problema, saopštila je portparol Centralne izborne komisije (CIK) Semija Azemi.Ona je dodala da će prvi rezultati o izlaznosti birača na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu biti saopšteni oko 13.00 časova, a prvi preliminarni rezultati oko 22.00 časa.

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju prvi vanredni parlamentrarni izbori od jednostranog proglašenja nezavisnosti ove južne srpske pokrajine.

Glasanje se odvija u 746 biračkih cenatra na 2.280 glasačkih mjesta, a pravo glasa ima 1 630 636 građana, javio je dopisnik Srne iz Prištine.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 29 političkih partija i lista građana među kojima i osam srpskih. Srbi imaju deset zagarantovanih poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova sa 120 mandata, a još deset zagarantovano je pripadnicima ostalih manjinskih zajednica.

Parlamentarne izbore na Kosovu prati oko 32 000 posmatrača, od kojih su 493 predstavnici međunarodnih organizacija. Biračka mjesta obezbjeđuje 6 000 pripadnika kosovske policije.

Na sjeveru Kosova trebalo bi da bude u funkciji 11 mobilnih i četiri statična biračka mjesta. Statični punktovi ostvoreni su u Bošnjačkoj mahali i naselju Tri solitera u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, te po jedno u albanskim selima u opštinama Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Jutros oko 9.00 časova u Prištini je glasao lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, koji je rekao novinarima da će današnji izbori potvrditi evropsku budućnost Kosova.

„Ovo su izbori za Kosovo i njegovu budućnost u EU, NATO i UN na dobrobit građana. Ovi izbori znače jačanje kosovske države“, smatra Tači.

Predsjednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović izjavio je da će poslanici njegove stranke nastaviti da se u okviru kosovskog društva bore i izbore za bolji život i sigurnu budućnost Srba.

Ostavi poruku