SHARE

Сва бирачка места на Косову отворена су јутрос у 7.00 часова, осим биралишта на сјеверу Косова која су отворена око 9.00 часова, а гласање протиче без икаквих неправилности и проблема, саопштила је портпарол Централне изборне комисије (ЦИК) Семија Аземи.Она је додала да ће први резултати о излазности бирача на ванредним парламентарним изборима на Косову бити саопштени око 13.00 часова, а први прелиминарни резултати око 22.00 часа.

На Косову и Метохији данас се одржавају први ванредни парламентрарни избори од једностраног проглашења независности ове јужне српске покрајине.

Гласање се одвија у 746 бирачких ценатра на 2.280 гласачких мјеста, а право гласа има 1 630 636 грађана, јавио је дописник Срне из Приштине.

На парламентарним изборима учествује 29 политичких партија и листа грађана међу којима и осам српских. Срби имају десет загарантованих посланичких мјеста у Скупштини Косова са 120 мандата, а још десет загарантовано је припадницима осталих мањинских заједница.

Парламентарне изборе на Косову прати око 32 000 посматрача, од којих су 493 представници међународних организација. Бирачка мјеста обезбјеђује 6 000 припадника косовске полиције.

На сјеверу Косова требало би да буде у функцији 11 мобилних и четири статична бирачка мјеста. Статични пунктови остворени су у Бошњачкој махали и насељу Три солитера у сјеверној Косовској Митровици, те по једно у албанским селима у општинама Зубин Поток, Лепосавић и Звечан.

Јутрос око 9.00 часова у Приштини је гласао лидер Демократске партије Косова Хашим Тачи, који је рекао новинарима да ће данашњи избори потврдити европску будућност Косова.

“Ово су избори за Косово и његову будућност у ЕУ, НАТО и УН на добробит грађана. Ови избори значе јачање косовске државе”, сматра Тачи.

Предсједник Самосталне либералне странке Слободан Петровић изјавио је да ће посланици његове странке наставити да се у оквиру косовског друштва боре и изборе за бољи живот и сигурну будућност Срба.

SHARE

Оставите одговор