SHARE

Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић сматра да је двоентитетска БиХ неодржива и да неће преживјети без истинске уставне једнакости сва три конститутивна народа.“Рјешење које ми нудимо подразумијева успостављање власти на три нивоа, кроз четири федералне јединице са сједиштем у Мостару, Сарајеву, Бањалуци и Тузли. Федерална јединица са сједиштем у Мостару била би са хрватском националном већином”, рекао је Човић за београдску “Политику”.

Он је додао да би федералну јединицу са хрватском већином чинила Посавина и средња БиХ, а све остало је ствар преговора са представницима Срба и Бошњака.

“Свима је јасно да се Република Српска (РС) може трансформисати искључиво вољом српског народа и његових политичара. А како ће на крају изгледати територијално устројство ствар је компромиса и договора представника три народа”, каже Човић.

Човић је нагласио да су основе Вашингтонског споразума, који су потписали Хрвати и Бошњаци, давно напуштене, те да су неки међународни званичници вјеровали да могу елиминисати утицај хрватског народа као равноправног у БиХ.

Говорећи о избору предсједавајућег Савјета министара БиХ, Човић је рекао да ту не може бити ништа спорно, као што није било ни прије четири, односно осам година када су на то мјесто изабрани бошњачки, односно српски представник.

“Национална ротација се мора наставити. Настојања СДП-а да ту функцију приграби за себе је заправо покушај елиминисања утицаја хрватског народа на политички живот у БиХ”, нагласио је Човић.

Он је рекао да СДП покушава елиминисати представнике ХДЗ БиХ из власти, као и 2000. године, те да то нису спекулације.

“Заговарање програмске коалиције СДП-а и Хрватске странке права БиХ је исмијавање програмског начела кроз који се препознаје невјеродостојност политике СДП-а. Практично немогуће је занемарити вољу 90 одсто хрватског гласачког тијела, а да власт на свим нивоима функционише. Теоретски јесте могуће злоупотријебити `накарадни` Изборни закон, али би у том случају почело одумирање извршне власти у БиХ”, истакао је Човић.

Он је рекао да СНСД, ХДЗ-ом 1990 и ХДЗ БиХ повезују слична размишљања о будућности БиХ и разумијевање духа БиХ. “Увјерен сам да ће то ускоро разумијети и бошњачки политичари, како би се могли коначно окренути европској будућности БиХ”, закључио је Човић.

SHARE

Оставите одговор