SHARE

Главни тужилац Хрватске Младен Бајић затражиће за бившег премијера Иву Санадера максималну казну од 15 година затвора због кривичних дјела за која се сумњичи, преносе хрватски медији позивајући се на Државно јавно тужилаштво.Хрватско законодавство не предвиђа већу казну за кривична дјела удруживање због почињења кривичног дјела и злоупотребу положаја и овлаштења, а уколико би против Санадера били покренути нови поступци, суд би му одредио јединствену казну за такозвана кривична дјела у стицају и она би опет износила максималних 15 година затвора.

Санадер се сумњичи због удруживања ради почињења кривичног дјела у случају Фими-Медиа и злоупотребе положаја и овлашћења у предмету ХЕП-Диоки.

У првом случају ријеч је о “извлачењу” 120 милиона куна из државних фирми путем маркетиншке агенције у власништву Невенке Јурак, за шта су, осим ње и Санадера, осумњичени Младен Баришић, бивши ризничар ХДЗ-а, и директори неколико државних предузећа.

Тужилаштво сумњичи Санадера и да је злоупотребио положаја премијера како би бившег предсједника Управе ХЕП-а Ивана Мравка наговорио на незаконито давање зајма од 15 милиона куна фирми “Диоки”, која је била и највећи ХЕП-ов дужник, а чији је власник Санадеров пријатељ Роберт Јежић.

Државно тужилаштво и Министарство правосуђа Хрватске послаће у Аустрију, уз захтјев за Санадерову екстрадицију, и документацију о ова два предмета коју ће потом размотрити мјеродавни аустријски суд.

Иво Санадер је под криминалистичком обрадом у још пет УСКОК-ових истрага које би могле завршити новим кривичним пријавама против њега.

Хрватски медији наводе да се улога бившег премијера испитује у више криминалистичких истрага – ХЕП-овој продаји електричне енергије мостарском Алуминијуму преко шибенског ТЛМ-а, купопродаји трафостаница (на аутопуту Сплит – Загреб) између Хрватских аутоцеста и ХЕП-а, афери Спице, односно покушају преузимања Подравке од стране њених менаџера, те у истрагама о ХАЦ-овим уговорима с фирмом Складградња, али и другим кооперантима Хрватских аутоцеста.

У сарадњи са аустријским тужилаштвом испитује се и улога Санадера у посредовању код давања кредита Хипо банке.

Према закону о екстрадицији, особа коју се изручује може се кривично гонити без одобрења државе која врши екстрадицију само у предметима због којих је затражено изручење. У Санадеровом случају ријеч је о Фими-Медији и ХЕП-Диокију. За сваку нову кривичну пријаву хрватско тужилаштво тражиће одобрење аустријског правосуђа.

У Државном тужилаштву напомињу да то неће бити препрека отварању могућих нових поступака против Санадера јер хрватско и аустријско правосуђе имају добар билатерални споразум, што је била основа и за покретање више истражних радњи против Владимира Загорца након његовог изручења.

Већина кривичних дјела, због којих би Санадер могао да буде процесуиран, су у оквиру удруживања ради почињења кривичног дјела и злоупотребе службеног положаја.

Бивши хрватски премијер поново ће данас бити саслушан пред аустријским Земаљским судом у Салцбургу када би требало да се изасни да ли пристаје на брзо изручење Хрватској. Његов аустријски адвокат Вернер Супан изјавио је јуче да се Санадер неће противити изручењу и да једва чека да се врати у Загреб “како би рашчистио све ствари”, преносе хрватски медији.

Дежурни истражни судија савезног суда у Салцбургу одредио је јуче Санадеру 14 дана екстрадиционог притвора, након чега може бити изручен Хрватској или му притвор може бити продужен још 30 дана.

Санадер је ухапшен у петак, на основу међународне потјернице, у близини наплатних кућица код тунела на аутопуту у аустријској покрајини Салцбург.

Осумњичен је за злоупотребу положаја и овлаштења и умијешаност у више корупцијских афера, због чега му је Жупанијски суд у Загребу одредио једномјесечни притвор.

SHARE

Оставите одговор