Glavni tužilac Hrvatske Mladen Bajić zatražiće za bivšeg premijera Ivu Sanadera maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog krivičnih djela za koja se sumnjiči, prenose hrvatski mediji pozivajući se na Državno javno tužilaštvo.Hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa veću kaznu za krivična djela udruživanje zbog počinjenja krivičnog djela i zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a ukoliko bi protiv Sanadera bili pokrenuti novi postupci, sud bi mu odredio jedinstvenu kaznu za takozvana krivična djela u sticaju i ona bi opet iznosila maksimalnih 15 godina zatvora.

Sanader se sumnjiči zbog udruživanja radi počinjenja krivičnog djela u slučaju Fimi-Media i zloupotrebe položaja i ovlašćenja u predmetu HEP-Dioki.

U prvom slučaju riječ je o „izvlačenju“ 120 miliona kuna iz državnih firmi putem marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak, za šta su, osim nje i Sanadera, osumnjičeni Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, i direktori nekoliko državnih preduzeća.

Tužilaštvo sumnjiči Sanadera i da je zloupotrebio položaja premijera kako bi bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka nagovorio na nezakonito davanje zajma od 15 miliona kuna firmi „Dioki“, koja je bila i najveći HEP-ov dužnik, a čiji je vlasnik Sanaderov prijatelj Robert Ježić.

Državno tužilaštvo i Ministarstvo pravosuđa Hrvatske poslaće u Austriju, uz zahtjev za Sanaderovu ekstradiciju, i dokumentaciju o ova dva predmeta koju će potom razmotriti mjerodavni austrijski sud.

Ivo Sanader je pod kriminalističkom obradom u još pet USKOK-ovih istraga koje bi mogle završiti novim krivičnim prijavama protiv njega.

Hrvatski mediji navode da se uloga bivšeg premijera ispituje u više kriminalističkih istraga – HEP-ovoj prodaji električne energije mostarskom Aluminijumu preko šibenskog TLM-a, kupoprodaji trafostanica (na autoputu Split – Zagreb) između Hrvatskih autocesta i HEP-a, aferi Spice, odnosno pokušaju preuzimanja Podravke od strane njenih menadžera, te u istragama o HAC-ovim ugovorima s firmom Skladgradnja, ali i drugim kooperantima Hrvatskih autocesta.

U saradnji sa austrijskim tužilaštvom ispituje se i uloga Sanadera u posredovanju kod davanja kredita Hipo banke.

Prema zakonu o ekstradiciji, osoba koju se izručuje može se krivično goniti bez odobrenja države koja vrši ekstradiciju samo u predmetima zbog kojih je zatraženo izručenje. U Sanaderovom slučaju riječ je o Fimi-Mediji i HEP-Diokiju. Za svaku novu krivičnu prijavu hrvatsko tužilaštvo tražiće odobrenje austrijskog pravosuđa.

U Državnom tužilaštvu napominju da to neće biti prepreka otvaranju mogućih novih postupaka protiv Sanadera jer hrvatsko i austrijsko pravosuđe imaju dobar bilateralni sporazum, što je bila osnova i za pokretanje više istražnih radnji protiv Vladimira Zagorca nakon njegovog izručenja.

Većina krivičnih djela, zbog kojih bi Sanader mogao da bude procesuiran, su u okviru udruživanja radi počinjenja krivičnog djela i zloupotrebe službenog položaja.

Bivši hrvatski premijer ponovo će danas biti saslušan pred austrijskim Zemaljskim sudom u Salcburgu kada bi trebalo da se izasni da li pristaje na brzo izručenje Hrvatskoj. Njegov austrijski advokat Verner Supan izjavio je juče da se Sanader neće protiviti izručenju i da jedva čeka da se vrati u Zagreb „kako bi raščistio sve stvari“, prenose hrvatski mediji.

Dežurni istražni sudija saveznog suda u Salcburgu odredio je juče Sanaderu 14 dana ekstradicionog pritvora, nakon čega može biti izručen Hrvatskoj ili mu pritvor može biti produžen još 30 dana.

Sanader je uhapšen u petak, na osnovu međunarodne potjernice, u blizini naplatnih kućica kod tunela na autoputu u austrijskoj pokrajini Salcburg.

Osumnjičen je za zloupotrebu položaja i ovlaštenja i umiješanost u više korupcijskih afera, zbog čega mu je Županijski sud u Zagrebu odredio jednomjesečni pritvor.

Ostavi poruku