Za bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom raspisana je medjunarodna poternica koja je poslata svim članicama Interpola, potvrdio je medijima portparol MUP-a Krunoslav Borovec.Pre sinoćnjeg raspisivanja poternice Sanaderu je na zahtev Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala istražni sudija Krešimir Devčić odredio jednomesečni pritvor.

Sanader se sumnjiči za udruživanje za izvršenje krivičnog dela i zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Tokom jutra obavljen je i pretres njegove kuće u Zagrebu kako bi se uzela dokumentacija koja zanima nadležne organe.

Još nema službene potvrde za šta se Sanader tereti, a mediji nagadjaju da se radi o izvlačenju novca iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške agencije Fimi-medija, kao i za nezakonito poslovanje Hrvatske elektroprivrede s privatnom kompanijom Dioki čiji je vlasnik Robert Ježić sinoć uhapšen i čeka na saslušanje kod istražnog sudije.

Mediji ističu da Sanadera u svojim iskazima optužuju bivši šef uprave HEP-a Ivan Mravak, bivši čef carine i blagajnik HDZ-a Mladen Barišić i drugi učesnici korupcionaških afera kojima je iz državnih kompanija isisano najmanje 11 miliona evra.

Samo nekoliko časova nakon što je u Sabor stigao zahtev tužilaštva da mu se ukine imunitet, Sanader je juče izišao iz Hrvatske u Sloveniju preko graničnog prelaza Bregana. Sanadera je vozila ćerka Bruna u svojim kolima.

Sanader je napustio zemlju pre nego što su mu kao poslaniku saborska mandatno imunitetna komisija, a onda i  poslanici Sabora, jednoglasno ukinuli imunitet. U medjuvremenu je poručio da nije u bekstvu i da će se vratiti.

Zagrebački advokat Mate Matić izjavio je noćas da mu se bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader javio i poručio da nije u bekstvu, već    na ranije dogovorenom putovanju i da će se za nekoliko dana vratiti u Hrvatsku.

Policija je na tvrdnje da su Sanadera pustili da pobegne reagovala

saopštenjem u kome ističe da zbog poslaničkog imuniteta koji je još bio na snazi policija nije imala ovlaštenja da Sanaderu ograniči prava zagarantovana imunitetom i da mu zabrani izlazak iz zemlje.

„Da je Sanader tada bio zadržan od strane policije radilo bi se o

protivpravnom oduzimanju slobode što predstavlja krivično delo koje

se goni po službenoj dužnosti“, ističe MUP.

Mediji su ustanovili da je to saopštenje slično onom koje je izdato kad je prošle godine iz Hrvatske pobegao Branimir Glavaš, takodje pomoću svog poslaničkog imuniteta i odluke Sabora da se može braniti sa slobode.

Ostavi poruku