SHARE

За бившим хрватским премијером Ивом Санадером расписана је медјународна потерница која је послата свим чланицама Интерпола, потврдио је медијима портпарол МУП-а Крунослав Боровец.Пре синоћњег расписивања потернице Санадеру је на захтев Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала истражни судија Крешимир Девчић одредио једномесечни притвор.

Санадер се сумњичи за удруживање за извршење кривичног дела и злоупотребу положаја и овлаштења.

Током јутра обављен је и претрес његове куће у Загребу како би се узела документација која занима надлежне органе.

Још нема службене потврде за шта се Санадер терети, а медији нагадјају да се ради о извлачењу новца из државних фирми и министарстава преко маркетиншке агенције Фими-медија, као и за незаконито пословање Хрватске електропривреде с приватном компанијом Диоки чији је власник Роберт Јежић синоћ ухапшен и чека на саслушање код истражног судије.

Медији истичу да Санадера у својим исказима оптужују бивши шеф управе ХЕП-а Иван Мравак, бивши чеф царине и благајник ХДЗ-а Младен Баришић и други учесници корупционашких афера којима је из државних компанија исисано најмање 11 милиона евра.

Само неколико часова након што је у Сабор стигао захтев тужилаштва да му се укине имунитет, Санадер је јуче изишао из Хрватске у Словенију преко граничног прелаза Брегана. Санадера је возила ћерка Бруна у својим колима.

Санадер је напустио земљу пре него што су му као посланику саборска мандатно имунитетна комисија, а онда и  посланици Сабора, једногласно укинули имунитет. У медјувремену је поручио да није у бекству и да ће се вратити.

Загребачки адвокат Мате Матић изјавио је ноћас да му се бивши премијер Хрватске Иво Санадер јавио и поручио да није у бекству, већ    на раније договореном путовању и да ће се за неколико дана вратити у Хрватску.

Полиција је на тврдње да су Санадера пустили да побегне реаговала

саопштењем у коме истиче да због посланичког имунитета који је још био на снази полиција није имала овлаштења да Санадеру ограничи права загарантована имунитетом и да му забрани излазак из земље.

“Да је Санадер тада био задржан од стране полиције радило би се о

противправном одузимању слободе што представља кривично дело које

се гони по службеној дужности”, истиче МУП.

Медији су установили да је то саопштење слично оном које је издато кад је прошле године из Хрватске побегао Бранимир Главаш, такодје помоћу свог посланичког имунитета и одлуке Сабора да се може бранити са слободе.

SHARE

Оставите одговор