SHARE

На традиционалним свечаностима у Ослу и Стокхолму данас ће овогодишњим добитницима бити уручене Нобелове награде.Нобелове награде, како је саопштено у октобру, добили су: за књижевност Марио Варгас Љоса, за хемију Ричард Хек, Еичи Негиши и Акриза Сузуки, за физику Андре Гејм и Константин Новоселов, за медицину  Роберт Едвардс, а меморијалну Нобелову награду за економију Елинор Остром и Оливер Вилијамсон.

Нобелову награду за мир, о којој одлучује комитет у Ослу, за 2010. годину добио је кинески писац и дисидент Лију Сјаобо који у Кини издржава једанестогодишњу казну затвора. Он се због тога неће појавити на свечаности у главном граду Норвешке.

Уручењу Нобелове награде за мир Лију Сјаобоу присуствоваће изасланик председника Владе Србије, заститник права градјана Саса Јанковић.

Нобелова награда за мир је, као и неколико пута раније, и ове године изазвала оштре полемике – овог пута измедју Пекинга и Осла, односно западних земаља.

Одлука комитета у Ослу, од првог часа је наишла на оспоравања у Пекингу.

У Кини то доживљавају као “исполитизовану одлуку”, јер је, кажу, награда дата криминалцу који подрива владу у Пекингу. “То је непристојна одлука”, наводе у кинеском МИП-у.

У Норвешкој одбацују те оптужбе које стижу из Пекинга.

“Ово није протест, већ сигнал Кини да би за њену будућност било врло значајно да удружи економски развој са политичким реформама и подршком онима који се у Кини боре за основна људска права”, рекао је на конференцији за новинаре председник Нобеловог комитета Торбјерн Јагланд.

Нобелова награда за мир треба да пренесе идеју – поручио је он – да су то универзална права и универзалне вредности, а не стандарди Запада.       Пекинг је успео да тај спор интернационализује, тако да данашњој свечаној додели награде у Ослу неће присуствовати, поред Кине, представници Русије, Казахстана, Колумбије, Туниса, Саудијске Арабије, Пакистана, Ирака, Ирана, Вијетнама, Авганистана, Венецуеле, Филипина, Египта, Судана, Кубе и Марока, навео је раније Нобелов комитет.

Нобелове награде су установљене на основу тестамента шведског проналазача Алфреда Нобела (1833-1896).

Оне се од 1901. године додељују у пет области: за књижевност, физику, хемију, медицину и мир, док је касније установљена и меморијална Нобелова награда за економију.

Према тестаменту, награда за мир се уручује у Ослу а остале у Стокхолму преко фондације коју је иза себе оставио Нобел.

Добитнику награде, поред дипломе и златне медаље, припада и милион и по долара.

SHARE

Оставите одговор