Na tradicionalnim svečanostima u Oslu i Stokholmu danas će ovogodišnjim dobitnicima biti uručene Nobelove nagrade.Nobelove nagrade, kako je saopšteno u oktobru, dobili su: za književnost Mario Vargas Ljosa, za hemiju Ričard Hek, Eiči Negiši i Akriza Suzuki, za fiziku Andre Gejm i Konstantin Novoselov, za medicinu  Robert Edvards, a memorijalnu Nobelovu nagradu za ekonomiju Elinor Ostrom i Oliver Vilijamson.

Nobelovu nagradu za mir, o kojoj odlučuje komitet u Oslu, za 2010. godinu dobio je kineski pisac i disident Liju Sjaobo koji u Kini izdržava jedanestogodišnju kaznu zatvora. On se zbog toga neće pojaviti na svečanosti u glavnom gradu Norveške.

Uručenju Nobelove nagrade za mir Liju Sjaobou prisustvovaće izaslanik predsednika Vlade Srbije, zastitnik prava gradjana Sasa Janković.

Nobelova nagrada za mir je, kao i nekoliko puta ranije, i ove godine izazvala oštre polemike – ovog puta izmedju Pekinga i Osla, odnosno zapadnih zemalja.

Odluka komiteta u Oslu, od prvog časa je naišla na osporavanja u Pekingu.

U Kini to doživljavaju kao „ispolitizovanu odluku“, jer je, kažu, nagrada data kriminalcu koji podriva vladu u Pekingu. „To je nepristojna odluka“, navode u kineskom MIP-u.

U Norveškoj odbacuju te optužbe koje stižu iz Pekinga.

„Ovo nije protest, već signal Kini da bi za njenu budućnost bilo vrlo značajno da udruži ekonomski razvoj sa političkim reformama i podrškom onima koji se u Kini bore za osnovna ljudska prava“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Nobelovog komiteta Torbjern Jagland.

Nobelova nagrada za mir treba da prenese ideju – poručio je on – da su to univerzalna prava i univerzalne vrednosti, a ne standardi Zapada.       Peking je uspeo da taj spor internacionalizuje, tako da današnjoj svečanoj dodeli nagrade u Oslu neće prisustvovati, pored Kine, predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Kube i Maroka, naveo je ranije Nobelov komitet.

Nobelove nagrade su ustanovljene na osnovu testamenta švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896).

One se od 1901. godine dodeljuju u pet oblasti: za književnost, fiziku, hemiju, medicinu i mir, dok je kasnije ustanovljena i memorijalna Nobelova nagrada za ekonomiju.

Prema testamentu, nagrada za mir se uručuje u Oslu a ostale u Stokholmu preko fondacije koju je iza sebe ostavio Nobel.

Dobitniku nagrade, pored diplome i zlatne medalje, pripada i milion i po dolara.

Ostavi poruku