SHARE

На конференцији у Бриселу о западном Балкану и ЕУ као један од проблема поменута је функционалност БиХ као државе, што је предуслов њеног даљег напредовања у европским интеграцијама, али сви учесници су нагласили да је у земљи боља клима него прије избора, јавио је дописник Срне из Брисела.На питање Срне како се ЕУ односи према спором процесу формирања власти у БиХ, један високи директор у Европској комисији рекао је да не могу превише да инсистирају, јер је Белгија још дужи период без владе.

“Како да приговарамо БиХ кад ни сами нисмо за примјер. Моја једина порука јесте – направите то за своје добро, а не зато јер смо ми нешто рекли”, истакао је овај извор синоћ у паузи између сесија конференције под насловом “Побиједити балкански блуз”, коју је организовао институт “Пријатељи Европе”.

Извјестилац Европског парламента за БиХ Дорис Пак позвала је на стриктно поштовање услова под којим су укинуте визе за путовања у шенгенске земље, а које треба да ступи на снагу 15. децембра.

“Молим вас поштујте те услове, јер ако их не будете поштовали негативно реаговање у земљама ЕУ према проширењу на западни Балкан биће појачано”, рекла је она, обраћајући се властима у Албанији и БиХ.

У првој сесији конференције први бриселски наступ имао је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић који је позвао међународну заједницу да подржи уставне промјене у БиХ да би се “створила функционална држава”.

Према његовим ријечима, БиХ ће бити самостална кад буде успостављен такав механизам, а ”прије тога не би требало укидати ОХР, јер би могло да дође до хаоса”.

Он је позвао да се ”осуде дезинтеграциони процеси, а подрже интеграциони”. “Помињу се и нови ентитети и цијепања. То би тебало осудити”, рекао је Изетбеговић, који сматра да би сви у региону требало да слиједе пут помирења који су почели предсједници Хрватске Иво Јосиповић и Србије Борис Тадић.

SHARE

Оставите одговор