SHARE

Лидер СДА Сулејман Тихић сматра да су интереси националног блока СНСД-а и СДС-а у Републици Српској првенствено етнички, па тек онда државни, оцјењујући да је сувишно формирање таквих блокова којима се чувају интереси институција РС.Тихић је рекао да је то случај и код хрватских политичких странака, којима је заштита и равноправност Хрвата на првом мјесту, док насупрот томе СДА и СДП немају етничких интереса и на првом мјесту им је БиХ, те чланство у ЕУ и НАТО.

Лидер СДА је за “БН телевизију” рекао да његова странка у формирању власти може да понуди српским и хрватским странкама сарадњу у изградњи демократског друштва, правне државе равноправних народа, БиХ као децентрализовану и демократску државу са путем ка ЕУ и НАТО, без доминације у било ком погледу.

Он је додао да су учесници у преговорима о формирању власти у БиХ још у периоду изборне кампање.

“Разговара се, али без конкретних рјешења, приједлога и коначних договора о формирању власти у БиХ”, додао је Тихић.

Тихић је оцијенио да би БиХ до сада била чланица НАТО и на корак ближе ЕУ да је био усвојен априлски пакет, те да ће “прудски споразум кад-тад бити претворен у законске оквире”.

“Принципи о којима смо говорили у прудском споразуму – за државну и војну имовину, те за попис становништва, биће претворени у законе, али док се то догоди изгубићемо четири до пет година”, рекао је Тихић./крај/зс/мђ

SHARE

Оставите одговор