Policija i državno tužilaštvo Hrvatske provode kriminalističku istragu nad Tomislavom Merčepom, jednim od hrvatskih ratnih komandanata, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv srpskih civila počinjen od početka oktobra do sredine decembra 1991. godine na području Zagreba i Pakračke poljane.Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ saopštilo je danas da je počelo kriminalističku istragu nad pedesetosmogodišnjim hrvatskim državljaninom, zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ne navodeći ime osumnjičenog.

U saopštenju se navodi da se istraga provodi u saradnji sa Državnim tužilaštvom Hrvatske, i da joj je prethodilo višegodišnje prikupljanje informacija tokom kojeg je potvrđena sumnja da je krivično djelo počinjeno od početka oktobra do sredine decembra 1991. godine na području Zagreba i Pakračke Poljane.

Zagrebačka policija uhapsila je jutros Merčepa sa kojim je obavila informativni razgovor.

Merčep, koji je ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, tereti za protivzakonito odvođenje srpskih civila u jedan od paviljona Zagrebačkog velesajma 1991. godine, te odvođenje civila sa šireg područja Pakračke Poljane, mučenje i likvidacije na ovom lokalitetu, koje su počinile jedinice u rezervnog sastava MUP-a pod njegovom komandom.

Ostavi poruku